Oddlužovací firmy lidi často zadluží ještě více

Ostrava - Před rokem vás Česká televize informovala o firmách, které si za pomoc z vysokých dluhů účtují několikatisícové poplatky. I když existuje bezplatná poradna při finanční tísni, lidé drahých firem využívají stále více. Definitivní oddlužení klienta ale není jisté, a jeho finanční situace se tak může kvůli dalším platbám ještě zhoršit. Jediní, komu situace nepřipadá nemorální, jsou majitelé firem. Podle nich jde jen o využití volného trhu a umění podnikat.

Obrázek šťastné rodiny a slogan „Vyřešíme vaše dluhy!“ má na svých stránkách společnost Abivia. Za oddlužení v rámci insolvenčního zákona si ale účtuje nemalé částky. V případě paní Jany to bylo patnáct tisíc korun. Její situaci společnost nevyřešila, a tak se zadlužila ještě více. „Zlodějna to je, z jedné strany jsem byla ráda, že mi někdo pomůže, protože jsem nikoho jiného neznala, ale jak nad tím zpětně člověk uvažuje, 15 tisíc je fakt hodně,“ stěžuje si.

Podobných firem je jen v Moravskoslezském kraji desítka. A na svých stránkách uvádějí často cokoliv, jen aby přilákaly klienty. Chování takovýchto firem slibujících pomoc z dluhové pasti je sice nemorální, ale není nezákonné. Přesto se nelíbí soudcům, kteří žádosti o oddlužení vyřizují.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

„Jsou to návrhy velice často nepropracované, ve svém důsledku spíše přitěžují dlužníkům, kteří nemají dostatečné informace k tomu, aby věděli, co je čeká,“ varuje soudce Petr Budín. „Mám dost klientů, nebojuji o klienty, takže můžete jít klidně tam, kde je to bezplatné,“ vyjádřila se Šárka Kluzová ze společnosti Abivia.

Bezplatná poradna je přitom v Ostravě. „Nabízíme poradenství v rámci prevence před uzavřením smlouvy, konzultace, náležitosti smlouvy, ale řešíme i problémy se splácením, exekuce, oddlužení včetně přípravy návrhu na povolení oddlužení,“ řekla vedoucí Poradny při finanční tísni Ostrava Zdeňka Libišová–Svobodová.