Jesenická nemocnice zachraňuje životy, teď ale bojuje o ten svůj

Jeseník - Nemocnice ve znevýhodněných oblastech by za poskytnutou péči mohly dostat více peněz. Počítá s tím připravovaná změna zákona. Toto řešení by mohlo pomoci i nemocnici v Jeseníku. Jediné zdravotnické zařízení na severu Olomouckého kraje se totiž potýká s finančními problémy. Nemocnice v Jeseníku je od roku 1995 v soukromých rukou. Ročně tady lékaři ošetří na pět tisíc pacientů.

Nemocnice se do problémů dostala hlavně proto, že v její spádové oblasti žije jen asi 40 tisíc obyvatel. Polovina z nich navíc dojíždí během týdne za prací a v případě potřeby tedy využívá lékařské služby jinde. Od zdravotních pojišťoven tak nemocnice dostává méně peněz, než by potřebovala. Pokud se situace nezlepší, hrozí podle jejího vedení v krajním případě uzavření některých lůžkových oddělení. Kraj, na který se zástupci nemocnice obrátili se žádostí o pomoc, proto oslovil města a obce v regionu. Chtěl vědět, jestli mohou na chod zařízení přispívat. „Samosprávy ale odpověděly negativně,“ uvedla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Určitou nadějí by teď podle náměstka hejtmana Olomouckého kraje Michaela Fischera mohla být připravovaná novela zákona. „Stanoví časovou a místní dostupnost akutní lůžkové péče, kterou jsou pojišťovny povinny zajistit. Velmi pravděpodobně určí to, že ta nemocnice tam zůstat musí a že ji pojišťovny musí zaplatit,“ řekl.

„Novela zákona 48 nebude zvýhodňovat některá zdravotnická zařízení oproti jiným. Naopak ty podmínky budou rovny. My na příští rok připravujeme úhradovou vyhlášku, která bude znamenat hrazení podle diagnózy, což zavede oproti dnešnímu stavu do systému jasnou spravedlnost,“ tvrdí tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Ve hře je podle kraje ještě další možnost, jak by pojišťovny mohly pomoci. A to tak, že by ke smlouvám s nemocnicí přistupovaly jinak než v ostatních případech. Pojišťovny se se zástupci nemocnice setkají v srpnu.

Vydáno pod