Moderní havířovský kruhový objezd je prý nebezpečný

Havířov - Značení na velkém kruhovém objezdu v Havířově je chybné a může způsobit nebezpečné situace. Říká to autor studie této unikátní okružní křižovatky Petr Macejka. Podle ministerstva dopravy by to měl prověřit příslušný krajský úřad. Zástupci odboru dopravy Moravskoslezského kraje si ale myslí, že je vše v pořádku. Prověřit značení na kruhovém objezdu by podle mluvčí Moravskoslezského kraje Šárky Vlčkové mohlo trvat až dva měsíce. Upozorňuje ale na to, že se do toho úřad nepustí, pokud někdo nepodá písemný podnět.

Chaos působí podle dopravního inženýra Petra Macejky tabule, které řidiče mají navést do správného jízdního pruhu. Místo toho je ale matou. „Největší špek na této okružní křižovatce je portál, který ukazuje směry Český Těšín a Ostrava, které jsou prohozeny. Pokud řidič použije stávající značení, vyhodí ho okružní křižovatka na Ostravu, pokud chce jet na Český Těšín, a naopak, pokud chce jet na Ostravu, tak pojede na Havířov nebo na Český Těšín,“ tvrdí.

Kruhový objezd v Havířově
Zdroj: ČT24

Ve snaze odbočit správně pak někteří řidiči poruší pravidla a zkříží cestu autům jedoucím v ostatních dvou jízdních pruzích. Havířovský kruhový objezd je v provozu teprve od loňského září. V Česku zatím tento typ okružní křižovatky nemá obdoby. Jeho tři jízdní pruhy tvoří spirálu a částečně ho řídí semafory.

„Aby se zamezilo kolizím v křižovatce, je nutné řidiče řadit do jízdních pruhů už před okružní křižovatkou,“ myslí si Petr Macejka. Krajský úřad ale jeho obavy nesdílí. „Na tom dopravním značení pracovalo tři čtvrtě roku několik odborníků, kteří se snažili najít optimální variantu. Je to velmi unikátní projekt, na kterém nemohla být použita standardní pravidla,“ řekla Vlčková.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Petr Macejka se už na problémy havířovského kruhového objezdu snažil upozornit i někdejšího ministra dopravy Víta Bártu, ale neuspěl. „Situace, která v Havířově vznikla, je úplně mimo kompetence ministerstva dopravy,“ uvedl mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský.