Před smrtícím jezem už varují cedule

Olomouc - Pracovníci Povodí Moravy nainstalovali na Mlýnském potoce v Olomouci - Řepčíně výstražné tabule zakazující koupání pod jezem. Jde o jez, který si letos vyžádal již čtyři lidské životy, naposledy při červnovém výletě novojičínské základní školy. Někteří odborníci si ale myslí, že výstražné tabule nebudou lidé respektovat a že by zabezpečení mělo být lepší.

Povodí Moravy nainstalovalo na jez asi před třemi týdny zábradlí a nyní přišly na řadu výstražné tabule. Kromě toho jsou na obou březích ode dneška také informační texty, které popisují, co vše se může přihodit a čím bývá jez nebezpečný. „Máme zde cedule, které jsou před jezem, které upozorňují vodáky na nebezpečí, do kterého se blíží. A na místě samém, pod jezem, jsou výstražné cedule pro lidi, kteří by se zde chtěli koupat,“ upřesňuje mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. „Je tam zábradlí a plot, aby se tam lidé nedostali. Teď už to vypadá daleko lépe a bezpečnost jezu se zvedla několikanásobně,“ myslí si majitel vodácké společnosti Vítězslav Hric.

Instalování bezpečnostních opatření
Zdroj: ČT24

„Cedule mají význam, že upozorní na nebezpečné místo, a pak je na zvážení každého vodáka, jestli je takový frajer, že tam vjede, nebo je natolik rozumný, že ho to zastaví. Já si myslím, že bohužel cedule u jezů jsou často nerespektovány,“ říká bronzový olympionik z roku 2000 na divoké vodě Tomáš Máder.

Podle mluvčí Veroniky Slámové se Povodí Moravy loni spojilo s vodáky, aby společnosti pomohli vytipovat nejnebezpečnější místa. Bohužel na řepčínský jez prý nikdo neupozornil. Poslední obětí řepčínského jezu je třiadvacetiletý instruktor Jan z Vyškova, který se pokoušel zachránit tonoucího žáka z novojíčínské školy. Zemřel 16. července. O život bojoval déle než měsíc.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

„Když jsme se tam byli podívat, byli jsme zděšeni, že je to volně přístupné. Naskočila nám husí kůže,“ řekl otec instruktora Břetislav Usnul. Případem se stále zabývá policie a Janův otec zvažuje kvůli chybějícímu zabezpečení i možné podání žaloby. Kromě tabulí je na Mlýnském potoce nově také záchranná kotva. Povodí Moravy chce příští týden zabezpečit i další jezy, například v Troubkách, Oseku nad Bečvou nebo v Brně-Maloměřicích.