Pole s nylonem

Olomouc - Zdánlivě jednoduché obrazy a ojedinělou techniku v sobě spojují díla italského výtvarníka Antonia Secciho, s jehož tvorbou se budou moci zájemci seznámit od středy v olomoucké Galerii G. Secci patří mezi špičkové současné autory, vystavuje pravidelně v řadě zahraničních zemí. V České republice se ale prezentuje poprvé.

„Tvorbu Secciho lze do jisté míry charakterizovat jako geometrickou abstrakci, ale tímto zařazením není plně vystižen její přínos. Zdánlivě jednoduše komponované obrazy v sobě ukrývají hlubší symbolické a významové vrstvy,“ upozorňuje kurátor výstavy Marek Trizuljak.

Secci vyzkoušel během tvorby několik technik a materiálů. Od olejomaleb či práce s kovem se dopracoval až ke specifické technice, kdy ručně zpracovává nylonová vlákna, splétá je do struktur a vrství je barvami. „Je to bláznovství, skládám jedno vlákno po druhém. Není to aplikace hotového materiálu, každý centimetr čtvereční musím vytvořit. Soustředění se na nějaké poznání podle mne vyžaduje trpělivost,“ uvedl Secci.

Na výstavě v Olomouci představuje 21 obrazů z let 2004 až 2011, které jsou výběrem z dlouhodobě rozvíjeného cyklu nazvaného Pole pro možné otevření prostoru. Dvoubarevné kompozice jsou založeny na kontrastu bílé a další barvy. „Záměrně se vyhýbám široké paletě barev. Jde mi o dialog dvou barev, kontrast světlého a tmavého,“ doplnil autor.

Secci pravidelně vystavuje v soukromých galeriích v Miláně a Římě, jeho práce jsou žádané zejména v Německu, ale i Francii, Rakousku a Švýcarsku. Vernisáž výstavy v olomoucké Galerii G se uskuteční ve středu, výstava bude přístupná do 3. září.