Vstupní budova FN Ostrava praská kvůli strusce v základech

Ostrava - Odborníci už vědí, proč začala praskat vstupní budova ostravské fakultní nemocnice. Zavřená je rok a půl. S největší pravděpodobností za to může struska, kterou stavebníci použili do základů. Rekonstrukci za 70 milionů by nemocnice chtěla zahájit příští rok. Kdy přesně se podaří vstupní halu znovu otevřít, si nikdo netroufá odhadnout. Podle nejoptimističtějších předpokladů to bude nejdříve za dva roky.

Poslední kávu nebo něco k jídlu si ve vstupní budově nemocnice dali pacienti v prosinci roku 2009. Pak ale začala být praskající budova nebezpečná natolik, že ji musela nemocnice úplně zavřít. „V době, kdy se nemocnice stavěla, tak tam došlo podle mého názoru k ne úplně rozumné technologické záležitosti a to, že se do těch základů dalo velké množství strusky,“ říká ředitel FN Ostrava Svatopluk Němeček.

„Struska se do základu používala, ale není to vhodný materiál, protože na sebe váže vodu,“ říká i odborník na stavební technologie Aleš Student. Odborníci doporučili větší část budovy úplně zbourat, strusku vytěžit a na nových základech pak stavět znovu. Předběžně to spočítali na 70 milionů korun.

„My máme i nějaké vlastní zdroje, na druhé straně jsou priority z hlediska vybavení oddělení, takže budeme zvažovat další postup. Předpokládáme ale, že i kdyby se nenašly žádné další zdroje, budeme to chtít začít realizovat sami,“ řekl ředitel FN Ostrava Svatopluk Němeček. Na pomoc svého zřizovatele, tedy ministerstva zdravotnictví, se ale nemocnice spoléhat nemůže.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Vzhledem ke sníženému rozpočtu nepočítáme, že bychom uvolnili nějakou finanční dotaci,“ potvrdil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Ředitel nemocnice je přesto přesvědčený, že by se mohlo začít stavět už v příštím roce.