Klienti RK Prolux si stěžují na nekalé praktiky společnosti

Ostrava - Lidé na internetu upozorňují na údajně nekalé praktiky realitní kanceláře Prolux. Podle informací České televize už bylo na společnost podáno také několik trestních oznámení. Lidem vadí dodatky ke smlouvám o exkluzivitě, které realitní firmě zajišťují provizi, i když byt nakonec prodá majitel. Vedení společnosti tvrdí, že je u ní vše v pořádku. Firmu sleduje občanské sdružení STOP-Prolux, které shromažďuje všechna trestní oznámení a soudy, které se společnosti týkají.

Martin Vrana se snaží již několik měsíců prodat svůj byt v centru Ostravy. Nemovitost si chtěl prodat sám. Ozvala se mu ale realitní kancelář Prolux s tím, že mu s prodejem pomůže. Podepsal smlouvu, která podle makléře neměla požadovat exkluzivitu, špatně si ji prostudoval a příliš pozdě zjistil, že se zavázal nejen k exkluzivitě, ale i k tomu, že firmě Prolux zaplatí provizi 90 tisíc korun i v případě, že si prodej zařídí sám.

Sídlo RK Prolux
Zdroj: ČT24

„Pokud si klient sám sežene kupce v době existence a trvání této smlouvy, pak bude povinen realitní kanceláři tu odměnu zaplatit, pokud by toto neučinil, porušil by smluvní podmínky a společnosti vzniká nárok na smluvní pokutu,“ potvrdil advokát Petr Kausta.

„Můžeme potvrdit případy i z řad našich klientů, kteří s touto realitní kanceláří nějakým způsobem spolupracovali. Většinou největší problém byl v tom, že byly podepsány smlouvy, kde makléř RK Prolux přesvědčoval, že ta smlouva je neexkluzivní, nicméně klient se zavázal k exkluzivní smlouvě a ještě více méně nevypověditelné,“ tvrdí manažerka konkurenční realitní kanceláře Jana Římanová.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Ředitelka RK Prolux Karolína Valentová s tím, že jsou někteří klienti nespokojení, nesouhlasila. „Tady toto se nezakládá na pravdě. Klienti, kteří by byli nespokojeni, se téměř nevyskytují. Co se týče exkluzivity ve smlouvách, s obsahem smlouvy se samozřejmě musí každý seznámit před podpisem,“ uvedla.

Vydáno pod