Urgentní příjem FN Ostrava prošel rekonstrukcí

Ostrava – Ostravská fakultní nemocnice otevřela po téměř dvouleté rekonstrukci nový pavilon pro urgentní příjem. Pracoviště, jehož vybavení stálo více než 130 milionů korun, teď patří k nejmodernějším v zemi. Stavební práce ve fakultní nemocnici ale pokračují, nejpozději na začátku příštího roku by měla být hotová také rekonstrukce centrálního příjmu.

Před třemi lety právě na urgentním příjmu ostravské fakultní nemocnice dostala první odborné ošetření převážná část vážně zraněných lidí z havarovaného vlaku ve Studénce. A právě tehdy se ukázalo, že jeho rekonstrukce je více než nutná. Teď už pracují lékaři v naprosto jiných podmínkách.

„Zraněný, kterého přivezou, je předán týmu v manipulačním prostoru, takže pacienti se dnes dostávají na boxy již svlečení a očištění. Zde jsou dál dovyšetřeni a v případě potřeby i zaléčeni a předáni podle jednotlivých odborností na oddělení kliniky této nemocnice,“ popisuje postup primář Oddělení centrálního příjmu Stanislav Jelen.

Lékaře specialisty doplňují také speciálně proškolené sestry. Ty jako první komunikují s posádkou záchranky a pokusí se zjistit diagnózu. „Zjistí, jak ten pacient vypadá, co všechno budeme my tady v rámci nemocnice k ošetření pacienta potřebovat, a svolají konziliáře daných odborností, aby časová prodleva byla co nejmenší,“ uvedla vrchní sestra Alena Hegarová. Rekonstrukce urgentního příjmu zatím stála více než 130 milionů korun a zaplatil ji stát. Začátkem příštího roku by měla být dokončena i rekonstrukce centrálního příjmu.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)