Půjčování kol v Olomouci prozatím neláká

Olomouc – Letos na jaře se součástí Městského informačního centra v Olomouci stala půjčovna kol. Bicykly k zapůjčení sem dodala cestovní kancelář, která navíc turistům nabízí službu Olomouc na kole s průvodcem. Podobnou službu poskytuje například Londýn, Amsterdam i Paříž. Návštěvníky centra Hané však prozatím moc neláká. Příčinou může být špatné počasí, které cyklistice moc nepřeje.

Od 18. května, kdy informační centrum novou službu začalo nabízet, bylo půjčeno celkem 28 kol. Zájem o ně mají hlavně turisté nebo rodiny s dětmi na dovolené. Stojany s bicykly se vyprázdnily hlavně ve slunečných dnech, kterých však přes léto nebylo moc. Samotné půjčení přitom není drahé, centrum se však proti krádeži jistí vratnou kaucí 8 tisíc korun pro rodinu s dvěma dětmi.

„Je pravda, že to možná bude moc, ale my jsme tím kryti, aby si ta kola nepůjčil někdo, kdo už je nevrátí. Je to pro začátek a je možné, že příští rok to třeba snížíme nebo budeme řešit jiným způsobem,“ dodal spolumajitel cestovní kanceláře Dan Wolf. Kromě počasí hraje roli při půjčení kola i možnost vrátit jej na jiném místě, což v Olomouci prozatím není možné. „Je to v budoucím plánování, podle toho, jak se to všechno postupně rozběhne,“ dodává Wolf.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)
Vydáno pod