Soud v kauze krachu Union banky pokračuje

Ostrava - Po pěti měsících pokračoval Krajský soud v Ostravě v kauze krachu Union banky. Soud čeká čtení listinných důkazů a svědeckých výpovědí. Pět nejvyšších manažerů banky poslal státní zástupce před soud za nevýhodné úvěry, které banku připravily o téměř čtyři miliardy korun. Bankéři jakoukoliv vinu odmítají. Ostravské Union bance věřilo 130 tisíc klientů. Před osmi lety ale přišel její pád.

Vyslechnout 110 svědků v kauze krachu Union banky by soudu zabralo několik let, svědectví jen přečíst je práce na několik týdnů - jenže s tím musí obžalovaní souhlasit. Advokáti mají dát soudu odpověď do středy. „Soud si následujících čtrnáct dnů vymezil na zprocesnění vyšetřovacího spisu, to znamená, že prostuduje řadu listin a zejména protokoly o výsleších svědků v přípravném řízení,“ uvedla mluvčí krajského soudu Lucie Böhmová.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Nikdo z obžalovaných k soudu nepřišel. Pět bývalých šéfů banky podle žalobce půjčilo spřízněným firmám bezmála čtyři miliardy korun. Šlo o 21 úvěrů. Někdejší dlouholetý generální ředitel Union banky Jiří Babiš, stejně jako další obžalovaní, postupoval podle svých slov podle zákona. „Je to velmi nepříjemné a táhne se to už deset let. Doufám, že soud zváží všechny důkazy a dospěje k názoru, že jsme vědomě svým jednáním žádnou škodu nezpůsobili,“ vyjádřil se sám Jiří Babiš ještě na konci března.

„Ta nestandardnost úvěrů spočívala v tom, že byly nedostatečně zajištěny,“ myslí si státní zástupce Karel Kalda. Kvůli krachu Union banky poslal žalobce před soud také italské finančníky Giuseppe Roselliho a Paolo Catalfama. V únoru 2003, dva týdny před uzavřením poboček banky, si podle žalobce nechali nezákonně proplatit za poradenství 35 milionů korun a na dalších 30 milionů už měli uzavřenou smlouvu. Peníze měl bez jakékoliv smlouvy poslat bývalý šéf Komerční banky Radovan Vávra. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ale rozhodlo, že Radovan Vávra k soudu nepůjde.