Nemocnice na Olomoucku lákají dárce krve na western i let balonem

Olomouc - Nemocnicím na Olomoucku se přes léto snižují zásoby krve. Kvůli dovoleným je dárců míň a lidé, kteří na dovolenou zamíří do exotických zemí, jsou na čas ze systému vyřazeni. Právě přes léto ale přibývá úrazů a s nimi roste i spotřeba krve. Transfuzní stanice se proto všemi možnými způsoby snaží přilákat nové dárce.

Zásoby krve se až kriticky ztenčují jak Fakultní nemocnici v Olomouci, ale i Středomoravské nemocniční, která sdružuje zdravotnická zařízení v Prostějově, Přerově a Šumperku. Olomoucké nemocnici například schází dárci negativních krevních skupin. „Zveme dárce SMS zprávou. Na našich internetových stránkách máme zveřejněno, jaké krve je nedostatek, takže se mohou podívat, jestli mají přijít, nebo ne,“ popisuje systém komunikace s dárci lékařka transfuzního oddělení Alice Entrová.

V Olomouci přišlo za první polovinu letošního roku 500 nových prvodárců, a to hlavně díky propagačním akcím. Odběrná místa lákají na návštěvy solných jeskyní, westernového městečka nebo lety balónem. Hledají se i možnosti spolupráce například s autoškolami. Do budoucna chystají transfuzní oddělení kooperaci i s většími firmami v regionu a připravuje se i akce Přiveď si svého dárce. Kdo zajistí nováčka, dostane dárek.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Dárcovská základna podle lékařů stárne a zpřísňují se také kritéria pro darování krve, takže se nemocnice snaží získat hlavně prvodárce. Jinak ale může přijít prakticky každý. „Krev může darovat jedinec od 18 do 60 let. Měl by být zdravý a neměl by se léčit s žádným onemocněním,“ upřesňuje Iva Holuzková, lékařka transfuzního oddělení olomoucké fakultní nemocnice.

Vydáno pod