Poštovního lupiče dopadla policie po pěti minutách

Ostrava – Jen pět minut stačilo policistům k dopadení muže, který přepadl poštu v Ostravě. Pomohl jim svědek, jeden ze zákazníků pošty, který lupiče sledoval a naváděl policisty mobilním telefonem. Dopadenému hrozí až deset let vězení.

Podle mluvčí ostravské policie Gabriely Holčákové pětapadesátiletý muž přistoupil k přepážce a požadoval vydání peněz. Následně ukázal úřednici zbraň a vyhrožoval použitím slzného plynu. Přepadení si však všimly ostatní zaměstnankyně pobočky a zavolaly policii. Lupič se zřejmě lekl a z pošty odešel bez peněz.

Tísňovou linku zavolal i jeden ze zákazníků a sám začal muže sledovat. Dvě hlídky dorazily na místo do dvou minut po oznámení, další tři minuty trvalo, než policisté zločince chytili. Díky navádění pohotového svědka je nezmátlo ani to, že se muž během útěku převlékl do jiných šatů. Pachatel údajně poštu přepadl kvůli finanční tísni. Soudce ho poslal do vazby, hrozí mu až deset let odnětí svobody.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Všechny pošty mají celou řadu bezpečnostních opatření, které jednoznačně vylučují, že by se lupič mohl dostat k větší částce peněz,“ řekl mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Podle jeho slov zůstává rozum stát nad tím, že pro pouhých pár tisíc korun riskuje pachatel mnohaleté vězení. I policisté potvrzují, že oproti době před dvaceti lety, kdy podobných případů řešili desítky, je dnes přepadená pošta spíše výjimkou.