Stavba obchvatu Zvole na Šumpersku bude pokračovat

Zvole - Obchvat Zvole na Šumpersku se přece jen bude stavět. Vyplynulo to z jednání poslanců a starostů okolních obcí s novým ministrem dopravy Pavlem Dobešem. Stavbu brzdí nedostatek peněz. Lidé ve Zvoli chtěli proti zastavení stavby obchvatu protestovat blokádou dopravy. Ministr Dobeš nakonec slíbil, že potřebnou miliardu v úsporách najde. Pravděpodobně to ale bude na úkor jiné stavby.

„Ministr slíbil, že zkusí svůj finanční plán přehodnotit a že uděláme taková opatření, která by umožnila pokračování této stavby,“ potvrdil Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy. „My jsme velice rádi, že se našlo řešení této záležitosti, protože jenom vlastní příprava stavby trvala sedm let,“ oddychl si starosta Zvole Josef Najman.

„Na dokončení obchvatu čekáme už tři roky. Letos to mělo být hotové. Zastavením stavby se tady podmáčí půda a opravdu nám to tady velmi komplikuje život,“ bojí se dalších komplikací starosta Lukavice Jan Hajtmar.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

S využitím evropských peněz se na stavbu obchvatu nepočítá. Slíbenou miliardu musí ministr najít jinde, možná na úkor jiných staveb. „S největší pravděpodobností se posune termín opravy jižní strany Červenohorského sedla,“ myslí si starosta Mohelnice Aleš Miketa. S tím ale nesouhlasí vedení Olomouckého kraje. „Pro nás je absolutně nepřípustné, aby se jedna stavba nahrazovala druhou,“ rozčiluje se náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák.