Bobtnající struska ničí ostravskou dálnici i nemocnici

Ostrava – Nekvalitní bobtnající struska zničila novou dálnici i budovu nemocnice. Na ostravské dálnici jsou problémy, řidiči jsou nespokojeni s omezením rychlosti. Na vině je špatný stav silnice. Už před lety se na několika místech zvlnil její povrch, a to kvůli nekvalitní bobtnající strusce. S opravami dálnice začnou stavaři na přelomu srpna a září, zvlněné úseky by z ní měly zmizet už do osmnáctého listopadu tohoto roku. Problémy kvůli bobtnající strusce má ale také vstupní objekt ostravské fakultní nemocnice. Jeho rekonstrukce bude stát sedmdesát milionů korun.

Povrch zvlněné části dálnice D47 opravili stavaři už v roce 2009. Až letos odborníci prokázali, že problémy působí nevhodná struska, která zvětšuje svůj objem. Jediným řešením je strusku vykopat. „Pro naši firmu to znamená to, že ty zvlněné úseky musíme rozkopat, podloží vybagrovat, odvést někam pryč a postavit novou silnici,“ řekla tisková mluvčí společnosti Eurovia CS Petra Kučerová. Novou opravu dálnice plánují stavaři už roky. A už roky se hádají, kdo opravu zaplatí. Ředitelství silnic a dálnic už má ale jasno. Opravy má hradit zhotovitel.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

S tím ale firma Eurovia, která má opravu dálnice zaplatit, nesouhlasí. „Za nic nemůžeme, dostali jsme od dodavatele nekvalitní strusku,“ brání se. A dohra bude u soudu. „Podali jsme žalobu o náhradu škody ve výši 30 milionů korun, chceme tak vymáhat náklady spojené s opravami závad, ke kterým nedošlo naší vinou,“ vyjádřila se mluvčí společnosti Eurovia Petra Kučerová.

Vladimír Macura, jednatel společnosti Harsco Metal CZ, která vadnou strusku dodala, je na dovolené a odmítl se vyjádřit. Údajně jsou ale na vině překupníci, kteří na bezcenný odpad získají certifikát a pak ho firmám draze prodávají.

Poškozená budova
Zdroj: ČT24

Nekvalitní struska v základech je příčinou problémů vstupní budovy Fakultní nemocnice v Ostravě. „Struska jako podsypový materiál do podloží pod základy není ten nejvhodnější, protože má zvýšený obsah síry a je nasákavá,“ tvrdí přitom Aleš Student ze stavební fakulty VŠB-TU Ostrava. Rekonstrukce nemocniční budovy si vyžádá sedmdesát milionů korun.