Napadený mladík stále bojuje o život, viník uniká

Opava - Jednadvacetiletý mladík, kterého v Opavě kvůli dvěma tisícům korun téměř k smrti umlátil šestatřicetiletý násilník, stále bojuje v nemocnici o život. Incident se stal už téměř před dvěma týdny. Zpráva zaplavila internetové sociální sítě kvůli podezření z rasově motivovaného útoku. Rodina napadeného i policisté to ale odmítají. Šlo prý o známé, kteří spolu obchodovali.

Napadený muž přežil podle záchranářů jen shodou náhod. „Ze Slezské nemocnice v Opavě jsme následně museli muže s vážnými poraněními hlavy a mozku letecky přepravit do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě,“ řekl mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl. Teď se mu snaží pomoci místní neurochirurgové. Stále je ve vážném stavu v umělém spánku, lékaři se ho pomalu snaží probouzet. A důvod útoku? Mladík dlužil svému známému dva tisíce korun.

Po útočníkovi Vasilu Žigovi se krátce po incidentu slehla zem. Už skoro dva týdny ho nepřetržitě hledá speciální tým kriminalistů. „Kdokoli by měl o podezřelém nějaké informace, ať se nám ozve, byť i anonymně, na linku 158,“ vyzývá mluvčí opavských policistů René Černohorský.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Vyšetřování komplikují i svědci, kteří se s policií o případu nechtějí bavit. „Po sociálních sítích se začaly šířit informace, že jde o rasově motivovaný čin. Vyšetřování však prokázalo, že tomu tak není,“ informuje Černohorský. To potvrzuje i přítel matky napadeného. „Znali se, kšeftovali spolu, rasový podtext tam určitě nebyl,“ říká. Policisté případ šetří jako těžké ublížení na zdraví. Vasilu Žigovi hrozí dvanáct let ve vězení.