Krnov budou hlídat policisté na kolech

Krnov - Město Krnov chce zvýšit bezpečnost v zahrádkářských koloniích a také na nově dokončených cyklostezkách. Pořídilo proto policistům nová jízdní kola. Mohou tak lépe dohlížet na pořádek i v těžko přístupných oblastech. V Moravskoslezském kraji mají cyklohlídky kromě Krnova zatím jen ve Frýdku-Místku. Policisté budou na kolech hlídkovat 24 hodin denně, za jednu směnu najedou asi třicet kilometrů.

Cyklohlídku tvoří vždy dvojice policistů. Strážci zákona kontrolují především odlehlé lokality, kde Krnované tráví svůj volný čas – tedy v chatových a zahrádkářských koloniích. Místní si nápad pochvalují, protože chaty i zahrádky byly často cílem zlodějů. Policejní hlídky budou kontrolovat i cyklisty na cyklostezkách. Ne všichni Krnované totiž dodržují pravidla silničního provozu a někteří jezdí stále po silnici, což je v hustém provozu nebezpečné. 

„Zejména budou policisté dohlížet na cyklisty, kteří jsou povinni použít cyklostezky, pokud jsou ve městě zřízeny. Prozatím tyto prohřešky budou řešit domluvou, ale může zde být uložena pokuta až do výše dvou tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Tušková. S nápadem na zřízení cyklohlídky přišli sami krnovští policisté. Město jim pomohlo finančně. „Město schválilo finanční dar na zakoupení dvou speciálně upravených kol za zhruba 35 tisíc korun, dalších 25 tisíc pak věnovalo na speciální policejní cyklouniformy,“ řekl tajemník města Krnova Igor Kozelek.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod