Golfové hody. Startuje Czech Open v Čeladné

Čeladná - Sváteční období zažije v nejbližších týdnech český golf. Do jednoho měsíce se vtěsnají tři špičkové turnaje nejvyšší evropské úrovně, které se poprvé v jednom roce hrají na českém území. Dnes začíná v beskydské Čeladné mužský Czech Open, který patří do elitní série European Tour. V první polovině září dorazí do Česka i nejlepší evropské ženy a na závěr senioři. Czech Open má největší tradici. Na Čeladné se hraje teprve potřetí, ovšem už v devadesátých letech se hrály úvodní ročníky v Mariánských Lázních a na Karlštejně, pak si dal turnaj na řadu let kvůli ekonomickým těžkostem pauzu. Přesun do Golf Prosper Clubu nastal s příchodem nových promotérů. Přímé přenosy z turnaje chystá ČT4 i web sportživě.cz.

Stejně jako v předchozích letech bude největší hvězdou a tváří turnaje španělský golfista Miguel Ángel Jiménez, jenž by se napotřetí chtěl dočkat na oblíbeném místě triumfu. „Jsem moc rád, že jsem znovu tady. Mám za sebou opravdu hodně těžké dva týdny a v Americe jsem se necítil moc dobře. Byla tam obrovská vlhkost, nevyhovoval mi ani časový posun a hra tomu odpovídala,“ řekl Jiménez.

Letošní ročník Czech Open může být pro Jiméneze průlomový, chtěl by na něm konečně vyhrát a třeba mu pomůže, že se poprvé bude hrát na takzvaném Middle Course. Golfisté si změnu zatím pochvalují, turnaj prý bude spravedlivější. „Je to dobře kvůli tomu, že Middle Course je lepší po taktické stránce. Jamky jsou delší a nabízí se větší množství herních možností,“ konstatoval Jiménez, který před rokem v Čeladné obsadil sedmé místo, tři údery za vítězným Peterem Hansonem ze Švédska, který vítězství obhajovat nebude.

Chybět naopak nebudou Angličan Gary Boyd a Ir Peter Lawrie, kteří s ním prohráli tříčlenné play off. Dorazit měl i loni pátý Angličan Simon Dyson, vítěz nedávného Irish Open, ale odhlásil se kvůli zranění. I tak dorazila do Beskyd dostatečně bohatá účast. Tituly z evropského okruhu mají na kontě Dán Sören Kjeldsen, Thajec Thongchai Jaidee či Jeev Milkha Singh z Indie.

Domácí příznivci budou stejně zvědaví, zda se konečně podaří projít pátečním cutem některému ze šestnácti českých hráčů. Jsou mezi nimi mladí amatéři i profesionálové, nechybí Viktor Skalle a Martin Příhoda, kteří byli před rokem postupu do finálového víkendu nejblíže.

Start některého z Čechů by se určitě odrazil na víkendové návštěvě, která byla před rokem příjemným překvapením. Letos se bude poprvé na Čeladné vybírat vstupné, zdarma je přístupné pouze čtvrteční první kolo. Dotace turnaje činí 1,5 milionu eur (36,6 milionu korun), o půl milionu méně než před rokem. Vítěz získá 250 000 eur.