Dům místo zeleně - Olomoučané sepsali petici

Olomouc - Lidé z olomoucké části Lazce nechtějí na sídlišti další byty. Sepsali petici proti stavbě nového bytového domu. Objekt se čtyřiceti bytovými jednotkami chce v místní části Olomouce postavit soukromý investor. Magistrát města se stavbou zásadní problém nemá a novým bytům dává šanci. Konečný verdikt padne s největší pravděpodobností na podzim, kdy o stavbě rozhodnou na svém zasedání zastupitelé města.

Kvůli stavbě bytového domu mají obyvatelé olomouckého sídliště přijít asi o tisíc metrů čtverečních trávníku a s ním i o pár stromů. Nelíbí se jim ani to, že by měli mít už na tak početném sídlišti nové sousedy. „Doslova pár metrů od oken by jim měl vyrůst čtyřpodlažní dům. V půdorysu je ještě větší než ty největší domy, které tady na sídlišti jsou,“ říká předseda komise místní části Olomouc-Lazce Radim Schubert. Nesouhlas se stavbou přišel od obyvatel sídliště, kde by měl nový dům vyrůst. Pod petici se podepsalo na pět stovek lidí. 

Zda byty na Lazcích skutečně vyrostou, zatím není jasné. Stavební firma teď společně s městskými úředníky upravuje konečnou podobu domu. Přístup nemá zatím ani ke všem klíčovým pozemkům, které ke stavbě potřebuje. „Koncept jsme upravovali několikrát dle potřeb a požadavků obyvatel. V současné době ten objekt je řešen se zatravněnou střechou. Nad rámec našeho projektu řešíme dětské hřiště,“ prozradil jednatel stavební firmy Marek Pořízka. „My jsme ochotni se bavit spíše o objemu toho domu, nikoliv o té podobě samotné,“ upozorňuje předseda komise místní části Olomouc-Lazce Radim Schubert.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

„Já ve stavbě toho bytového domu, který je na posledních vizualizacích, potíž nevidím. Na druhé straně vnímám, že je to petice velké části lidí, je tam pět set podpisů, takže to zvažování bude docela těžké,“ vyjádřil se i primátor Olomouce Martin Novotný. Rozhodnutí tak padne nejspíš až na podzim.