Spory kolem ostravských lagun pokračují

Ostrava - Ostravské laguny proti sobě poštvaly současné a bývalé radní města. Lukáš Ženatý, bývalý náměstek primátora, tvrdí, že Ostrava nese zodpovědnost za současný stav ropných lagun a má páky, jak jejich likvidaci ovlivnit. Současné vedení to odmítá. Likvidace ropných lagun stojí, Ostravané se bouří a konečné datum vyčištění ostravských lagun je v nedohlednu.

Bývalý náměstek ostravského primátora, dnes odborný konzultant ministerstva životního prostředí Lukáš Ženatý, se kvůli ropným lagunám obul do minulého i současného vedení města. Jejich likvidace stojí, Ostravané se dusí a radnice říká, že nic nemůže dělat. „Není jednoduše možné říct, že za to město nenese odpovědnost,“ myslí si Lukáš Ženatý. 

„Pan Ženatý seděl ve vedení města, tak ví, jaký je problém s lagunami a jestli jako úředník ministerstva životního prostředí dostal informaci, že město může dělat cokoliv jiného, než dělá, já ho rád přivítám, ať nám přijde sdělit, jaké ty možnosti jsou,“ vyzývá jej náměstek primátora Dalibor Madej. Podle Ženatého Ostrava rozhodovala o lagunách už od samého začátku. Měla své lidi ve vládní komisi, která vybrala firmu k vyčištění lagun. „Ve výběrové komisi zasedl tehdejší primátor města Aleš Zedník,“ upřesnil.

„Všichni zúčastnění se tehdy domnívali, že to fungovat bude a pokud jsou nějaké technické problémy, tak nezbývá, než dát hlavy dohromady a najít řešení,“ vyjádřil se Aleš Zedník. Ropné kaly z lagun mělo odstranit sdružení Čistá Ostrava do konce minulého roku. Od státu na to dostalo tři miliardy. Teď oznámilo, že jejich technologie nestačí a chce dalších pět set milionů. Bývalý radní i primátor říkají, že Ostrava může víc než se jen dívat. „Já tvrdím, že město nemůže vůbec spolurozhodovat z toho důvodu, že je to státní zakázka. Děláme maximum proto, aby ty laguny byly odstraněny co nejrychleji,“ oponuje Dalibor Madej.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Na tahu je teď stát, on rozhodne, zda uvolní požadovaných pět set milionů, které chce sdružení Čistá Ostrava. Na ministerstvu životního prostředí ale o takovém požadavku nic nevědí. „Ministerstvo životního prostředí zatím nemá k dispozici žádný oficiální požadavek o navýšení prostředků, nedokážeme proto předjímat, jestli k navýšení peněz dojde, nebo ne,“ uvedla mluvčí ministerstva Michaela Jendeková.