Nové studenty ostravské univerzity vybralo hned první kolo

Ostrava - Ostravská univerzita jako jediná vysoká škola v Moravskoslezském kraji naplnila nový ročník studentů hned v prvním kole přijímacích zkoušek. O studium projevilo zájem 18 tisíc uchazečů, ke studiu byl přijatý každý pátý uchazeč. Letos poprvé o 3 900 nových studentů rozhodlo hned první kolo.

„Myslím si, že je to také tím, že jsme si na celé univerzitě dělali zkoušky sami,“ říká univerzitní prorektorka Iva Málková, její kolega z řad prorektorů Cyril Klimeš dodává: „Upustili jsme od testů SCIO a přešli jsme na odborné testování, abychom opravdu vybrali ty nejkvalitnější studenty.“ U zkoušky obstálo 8 tisíc z celkových 18 tisíc zájemců. Do lavic ale usedne pouze polovina úspěšných. Mezi nejvyhledávanější obory patřily psychologie a společenské vědy a také studium na Lékařské fakultě. Z 800 uchazečů ale mohl být přijat každý osmý. Ostravská univerzita také jako jediná vysoká škola v ČR získala akreditaci k distanční formě studia, tedy ke studiu prostřednictvím internetu, bez docházení do školy.

Středoškolským studentům, kteří ke splnění maturitní zkoušky přistoupí až v září, už se brána ostravské univerzity zavřela. „Tihle studenti to budou muset zkusit příští rok,“ říká prorektorka Málková. Pravidla přijímacího řízení si letos mohou školy stanovit zcela podle svého uvážení. „Podmínky přijímacího řízení zveřejní vysoké školy na svých webových stránkách, ovšem lze předpokládat, že vysoké školy, které nemají převis uchazečů, budou zářijové maturanty ještě přijímat,“ upřesnila mluvčí ministerstva školství Kateřina Savičová.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Třeba na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě ještě šance jsou. Podle manažerky pro vnější vztahy Táňy Kantorkové musí zářijoví maturanti přinést maturitní vysvědčení nejpozději do poloviny října. „Potom je zcela v kompetenci děkanů je přijmout ke studiu později,“ dodala. Státní maturitu bude v září skládat v celé zemi 20 500 středoškoláků. Vysvědčení dostanou nejpozději 26. září.