Halenkov pohřbívá své armádní dějiny

Halenkov (Vsetínsko) – V Halenkově likvidují pozůstatky bývalého armádního velkoskladu benzinu. Miliony litrů pohonných hmot už v podzemních nádržích nejsou, ale znečištěná okolní zemina se bude muset nechat důkladně vyčistit. Na 110 obrovských nádrží v zemi ukrývalo 11 milionů litrů benzinu. Čerpala z nich prvorepubliková armáda, vojáci nacistického Německa i vojska Varšavské smlouvy. Vojenská historie Halenkova skončila v roce 2002 a poté se začalo řešit, co s tikající ekologickou bombou. Na místě by jednou měly stát rodinné domy.

Areál s podzemními nádržemi už patří místní radnici, ta konečně získala peníze na jeho zušlechtění. Venku ze země je bezmála polovina nádrží, s nimi musí pryč i zemina nasáklá benzinem. „Ta je již odtěžena, odvezena na biodegradaci, aby tady nezůstala žádná zátěž,“ upřesnil vedoucí stavebních prací Petr Beránek. Starosta Halenkova Jiří Lušovský zdůrazňuje, že na místě nesmí zůstat absolutně žádná ekologická zátěž, která by mohla v budoucnu znamenat nějaký problém.

Symbolem Halenkova se stala i tzv. Berlínská nebo také Hladová zeď. Teď konečně tato půlkilometrová stěna také padne. Otevřením areálu vezme zasvé i rozdělení Halenkova na horní a dolní. Místo nádrží tady jednou vyrostou rodinné domky, nejdříve se tu ale pro místní lidi vytvoří nový park. Navzdory snaze však areál ještě stoprocentní nebude. Finance totiž nestačí na likvidaci železniční vlečky, a tak kaňkou na parkové zeleni ještě nějakou dobu budou čerpací stojany.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod