Američané přijedou do Raduni pátrat po pilotovi ztraceném za války

Raduň - Experti ze Spojených států přiletí po 67 letech do České republiky, aby se pokusili zjistit osudy některých vojáků, kteří zde zemřeli za války. V Raduni budou pátrat po osudu pilota letadla, které sestřelili Němci v srpnu 1944. Potvrdila to pracovnice americké ambasády. Právě na Opavsku se ztrácí stopa pilota sestřeleného amerického bombardéru. Ostatky čtyř členů posádky tohoto bombardéru už skončily ve Spojených státech amerických. Pátrání po osudu pátého muže začne v září.

„Když se spojenci dostali do Itálie, tak začali využívat tamních letišť k útokům směrem do Polska, kde měli Němci poslední důležité závody na výrobu syntetického benzínu. K bojům docházelo při letu tam, ale i při letu zpátky, kdy už ty posádky byly unavené. To je i případ tady tohoto letadla, které bylo poškozeno pravděpodobně při návratu z náletu a ty německé stíhačky se je snažily dorazit,“ říká Jaromír Breuer z občanského sdružení Matice slezská.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

O plánovaném pátrání amerických expertů zatím vedení obce neví, podle slov starostky Ludmily Juráňové je nikdo nekontaktoval. Na událost ale v obci nezapomněli. „Jeden z pamětníků v upomínku na tuto událost umístil do starého dubu křížek, který časem zarůstal a dnes z něho zbývá jenom kousíček, ale přesto tam lidé chodí,“ prozradila.

Od roku 2002 je také v obci umístěn památník. U zdi místního hřbitova připomíná tragickou událost i jména těch, kteří zahynuli nebo byli zajati. Nedaleko obce je i naučná stezka.