Za tragédii na olomouckém jezu nikdo stíhán nebude

Olomouc – Kvůli červnové tragédii na řepčínském jezu v Olomouci, kde při školním výletu zemřeli tři lidé, nebudou policisté nikoho stíhat. Případ kriminalisté uzavřeli. Při výletu základní školy z Nového Jičína se utopil třináctiletý žák a jeho učitelka, později zemřel v nemocnici i mladý instruktor. Vzhledem k smrti učitelky a instruktora policie podle mluvčí Marie Štrbákové případ odloží.

Olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková: „Svědci byli vyslechnuti, vyšetřování je uzavřeno. K události se vzhledem k její citlivosti už nebudeme dále vyjadřovat.“

K tragédii na řepčínském jezu došlo 9. června při výletu sedmé třídy novojičínské školy, která splouvala řeku na raftech. Třináctiletý chlapec skočil o přestávce z břehu do vody. Ve snaze jej zachránit se za ním vzápětí vrhla učitelka i instruktor. Učitelce a chlapci již nebylo pomoci, instruktora v kritickém stavu záchranáři převezli do Fakultní nemocnice Olomouc. Čtyřiadvacetiletý muž byl později převezen blíže k rodině do vyškovské nemocnice, tam však v polovině července zemřel.

Policisté na místě tragédie
Zdroj: ČT24

Policisté při vyšetřování okolností této tragédie museli vyslechnout svědky události, mezi kterými byli převážně nezletilí účastníci výletu. Policistům ztěžoval situaci i velmi špatný psychický stav svědků z místa neštěstí. Odtud odjížděli v doprovodu pracovníků intervenčního krizového centra.

Zástupci sdružení Rafting Morava, které výlet pořádalo, pochybení po neštěstí odmítlo. Výletu na vodě se tehdy účastnilo 18 dětí a čtyři dospělí. Předseda sdružení Vítězslav Hric prohlásil, že při splouvání nešlo o žádnou nebezpečnou nebo adrenalinovou činnost. Na tragédii se rozhodla reagovat i radnice v Novém Jičíně, odkud třída pocházela. Vedení města se rozhodlo vydat písemný zákaz všech nebezpečných adrenalinových aktivit na jakékoli školní akci.