Pojišťovna odhalila při revizích mnohamilionové ztráty

Ostrava – Česká průmyslová zdravotní pojišťovna odhalila při revizích zdravotnických zařízení v Moravskoslezském kraji milionové ztráty za neoprávněně vyúčtovanou zdravotní péči. O peníze přichází většinou kvůli chybějícím záznamům v dokumentaci a duplicitnímu vykazování zdravotní péče. Pochybení, která se pojišťovně podařilo v kraji odhalit, měla hodnotu téměř 50 milionů korun.

Revizní kontroly u lékařů provádějí všechny pojišťovny. Zástupci dalších pojišťoven působících v kraji, které Česká televize kontaktovala, neoprávněnou péči a vykazované peníze v řádech desítek milionů korun potvrdily také.

Někteří z nich to ale nevnímají jako veliký problém. V miliardových rozpočtech představují milionové částky jen zhruba procento nebo půl. Navíc jsou většinou zachyceny ještě před samotným zdravotnickým výkonem, to znamená ještě před proplacením ze strany pojišťovny. Mnohem větší úniky peněz se dají odhadovat při samotném výkonu lékařské péče. Revizní lékaři to totiž kontrolují až třeba měsíc po vyšetření pacienta a je pak velmi obtížné odhadnout, zda lékař mohl zvolit lacinější léky nebo způsob léčby.

Telefonát Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)