I děti s cukrovkou si na táboře užijí legraci

Beskydy - Obvyklé hry a dovádění, ale také přísný dohled zdravotníků, zažívají děti na speciálním táboře pro diabetiky. V Beskydech takový tábor organizuje občanské sdružení Dítě s diabetem. Z celé Moravy a Slezska se tu sjela padesátka dětí. Pravidla jsou na táboře o něco přísnější než na jiných. Jídlo je pak hotová alchymie. Každé dítě má svůj individuální plán podle počtu sacharidů. Inzulínem a sladkostmi jsou vedoucí vybaveni i při každé hře s dětmi.

Poprat se s cukrovkou není pro děti ani vedoucí jednoduché. Po sladkém probuzení následuje řada lékařských prohlídek. „Kontrolujeme hladinu cukru v krvi, hladinu cukru v moči i celkový zdravotní stav,“ prozrazuje dětská lékařka Kristina Poločková. 

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

„Nemůžu jíst sladké, jedině, když je mi špatně,“ dodává smutně devítiletá Eliška Kopková. Jinak je to ale tábor jako každý jiný, se spoustou her a dobrodružství. „Náš tábor je ve stylu fantasy světa, kde si hrajeme na hobity, mágy, trpaslíky, elfy a honíme draka,“ popisuje hlavní vedoucí tábora Pavla Rychtarčíková.