Přípravy na Dny NATO v Ostravě finišují

Ostrava - Už za měsíc začnou na ostravském letišti Leoše Janáčka Dny NATO. Přípravy na největší akci svého druhu ve střední Evropě už finišují a návštěvníci se už teď mohou těšit na nejbohatší program ze všech ročníků. Česká televize jako hlavní mediální partner Dnů NATO odvysílá v sobotu 24. září 150 minut přímého přenosu na zpravodajské čtyřiadvacítce.

Po loňském rekordním počtu návštěvníků se opět očekává velký nápor diváků a na akci se připravuje jak město Ostrava, tak organizace, které Dny NATO pořádají. „Přípravy probíhají zhruba rok a půl, protože se jedná o velice složitou akci – jak po stránce programové, tak po stránce organizační,“ potvrdil předseda sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

„Upravujeme plochy, kde budou stát letadla i pozemní technika a samozřejmě upravujeme i plochy, na kterých budou probíhat ukázky a na kterých se budou pohybovat návštěvníci,“ prozradila mluvčí Letiště Leoše Janáčka Ostrava Michaela Kubešová. V září se na ploše letiště předvedou letecké a armádní jednotky z šestnácti zemí, což je rekordní počet. A diváci se mají na co těšit.

„Policie ČR ve spolupráci s polskou zásahovou jednotkou předvede to, co se v roce 2008 líbilo divákům nejvíce – osvobození rukojmích z uneseného letadla. Diváci se mohou také opět těšit na bombardér B52,“ láká návštěvníky Zbyněk Pavlačík.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Otazník ale zatím visí nad účastí britské královské letky Red Arrows, která by se do Ostravy měla vrátit po pěti letech. Jednu z nejlepších akrobatických letek na světě zasáhla totiž o víkendu na přehlídce v jižní Anglii tragédie. Při vějířovitém rozletu se jedno z letadel zřítilo a jeho pilot nehodu nepřežil. „To, zda přiletí, bude záležet na tom, jak dopadne vyšetřování této nehody,“ dodal Pavlačík.

Česká televize nabídne dvě a půl hodiny dlouhý živý přenos ze Dnů NATO – v sobotu 24. září na programu ČT24.