Chovatele uštkl jedovatý chřestýšovec

Ostrava - Čtyřiatřicetiletého chovatele uštkl dnes ráno doma v Ostravě-Přívozu do ruky jedovatý had. Údajně šlo o křovináře z čeledi chřestýšovitých hadů. Záchranáři muže vrtulníkem transportovali na specializované oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN). Lékaři pacientovi podávají antisérum. Podle Markéty Hellerové z VFN je ve vážném stavu.

„Hlášení o uštknutí v bytě v Ostravě-Přívoze jsme dostali po sedmé hodině ranní s tím, že se jednalo o jedovatého hada,“ uvedl mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl. Podle serveru Deník.cz začal chovatel krátce po uštknutí kolabovat. Jeho manželka proto zavolala záchrannou službu. „Muž měl po uštknutí v oblasti ruky otok. K selhávání životních funkcí však u něho nedocházelo. Převezli jsme ho na urgentní příjem fakultní nemocnice v Ostravě,“ řekl Humpl.

Lékaři fakultní nemocnice se rozhodli zkonzultovat případ s pražskými specialisty, kteří si pacienta vyžádali přímo do Prahy. „Dostali jsme informaci, že šlo o hada křovináře z rodu chřestýšovitých. Muže jsme ošetřili. Nakládali jsme ho při vědomí a ve stabilizovaném stavu. Ale ten se může změnit, dá se očekávat zhoršení,“ uvedl lékař ostravské nemocnice Jakub Foldyna.

Specialisté z Toxikologického centra VFN mají podle Helerové k dispozici protilátku přímo proti jedu, kterým had muže uštkl. Antisérum začali pacientovi okamžitě podávat. Muž je ve vážném stavu, jeho základní životní funkce hlídají přístroje, doplnila Hellerová. Pracoviště na Karlově náměstí je jediným místem, které se v ČR zaměřuje na léčbu podobných případů.