Táborníci z Rudoltic pomáhají zrekonstruovat kostel

Rudoltice - Blažené Osoblažsko je název dobrovolnického tábora ve Slezských Rudolticích. Mladí lidé na něm místo obvyklých tábornických aktivit spravují zničený kostel nebo organizují akce pro místní. Základní nástroje tak představují kladívka, sekery, malta a kámen.

Táborníci ze Slezských Rudoltic pomáhají při opravě kostela v dnes již zaniklé obci Pelhřimovy na Osoblažsku. „Hlavní naší činností jsou přípravné práce pro samotnou rekonstrukci, to znamená okopávání bočních pilířů, příprava stavebního materiálu a samotná výpomoc při dozdívání,“ řekl Radomil Novák, spoluorganizátor tábora. Někteří táborníci přijeli i s dětmi. Pro ty je zaniklá obec kouzelným místem, ve kterém mohou popustit uzdu své fantazii. 

Sedmadvaceti táborníkům poskytuje zázemí bezplatně obec. Za to jí mladí lidé pomáhají v oblasti kultury i v běžném provozu. Letos třeba při organizaci Rudoltického koláče, soutěže, v níž se hodnotí sladkosti upečené podle rodinných receptů. „V letošním roce se nám dokonce přihlásil jeden patnáctiletý účastník, tak pro něho máme speciální cenu,“ podotkla pořadatelka Rudoltického koláče Blanka Kubálková.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod