Ostravské laguny už vadí i Dánům

Ostrava - Ostravské ropné laguny už začali řešit i Dánové. Pracovníci jejich ambasády měli v pondělí schůzku se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu. Vadí jim chování některých firem, které mají sanaci území na starosti. Odpadní nádrže po zkrachovalé rafinerii, do nichž se více než sto let ukládaly ropné kaly, trápí Ostravany několik desítek let. Stejnou dobu se mluví také o jejich odstraňování. Peníze na vyčištění získala od státu skupina Čistá Ostrava. Zápach z lagun ale zřejmě bude dál lidi obtěžovat minimálně dalších sedm let. Společnost, která laguny těží a sanuje, má totiž s obří zakázkou problémy. Po státu žádá nejen posunování termínů, ale i další miliony.

Nově se likvidace lagun řeší i na mezinárodní úrovni. Dánové se o věc zajímají kvůli dánské odpadkářské společnosti Inreko. Dceřiná společnost tohoto koncertu – firma Baltom totiž subdodavatelsky donedávna řešila sanaci a těžbu lagun pro konsorcium Čistá Ostrava, které obří státní zakázku v hodnotě 2,6 miliardy korun vyhrálo.

Firma Baltom pracovala pro společnost Geosan, letos na jaře jí ale Geosan smlouvu vypověděl. Baltom tvrdí, že mu společnost dluží sto milionů korun a firma se proto dostala i do druhotné platební neschopnosti. Na Geosan už podala i žalobu. Likvidace ropných lagun je státní zakázkou, na kterou dohlíží ministerstvo průmyslu a obchodu. Dánskou ambasádu proto zajímá, jak se stát staví k tomu, že Geosan údajně nehradí faktury a závazky některým svým subdodavatelům. Spor mezi Geosanem a Baltomem s dánskou účastí začne řešit soud příští týden.

Ostravské laguny
Zdroj: ČT24

Pracovníci velvyslanectví už se s lidmi z resortu sešli. Podle zástupců ministerstva měla pondělní schůzka spíše informativní charakter, zúčastnili se jí i zástupci společnosti Baltom a státního podniku Diamo, který na realizaci státní zakázky dohlíží. Ministerstvo průmyslu a obchodu si názor Baltomu vyslechlo, nicméně potvrdilo, že do tohoto smluvního vztahu nemůže zasahovat. „Určitě nejsem spokojen s tím, když ministerstvo řekne, že nemůže zasahovat do těchto vztahů, jejich postup mi připadá nezodpovědný,“ rozčiluje se jednatel společnosti Baltom Miroslav Balcar.

Stát zadal zakázku v hodnotě 2,6 miliardy korun přes státní podnik Diamo konsorciu sdružení Čistá Ostrava jehož součástí je společnost Geosan a mezi tuto a další subdodavatele ze své pozice nemůže zasahovat. „Pro nás je smluvním partnerem sdružení Čistá Ostrava. Veškeré závazky, které stát ke sdružení Čistá Ostrava má, jsou plněny,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva. Dánské velvyslanectví prozatím nechce situaci komentovat.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Mezitím se objevila firma, která tvrdí, že dokáže odpad z lagun zlikvidovat lépe. Shodou okolností jde o společnost, která sídlí ve stejné budově jako Baltom a která již dříve s palivem z ostravských lagun manipulovala. „Ropné odpady mohou být energeticky využity přímo na místě. Umíme je přeměnit na elektrickou energii,“ tvrdí společnost Simul Trust. Podle ředitele společnosti Diamo Josefa Havelky je ale vstup další společnosti do této záležitosti v tomto okamžiku nemožný.