Za tmavá skla hrozí řidičům pět bodů a rok bez řidičáku

Ostrava - Dopravní policisté v Moravskoslezském kraji poprvé v provozu testovali přístroj, který zjistí, zda řidiči nepoužívají v autech příliš tmavá přední a boční skla. Nová technika má za peníze Evropské unie zlepšit bezpečnost na silnicích. Až do konce září nebudou policisté řidiče kvůli špatné propustnosti skel pokutovat. Pak ale utajeným šoférům začne hrozit až desetitisícová pokuta, pět bodů a rok bez řidičáku. V příštích dnech se policisté zaměří také na stanice technické kontroly a na firmy, které tmavé fólie na auta nalepují.

Až doposud si mohli policisté jen myslet, že auto se zatemněnými skly nesplňuje limit, teď už to mohou i ověřit. Nová policejní akce s názvem Vidět a být viděn zatím probíhá na osmi místech u česko-polských hranic na severu Moravy a Slezska. Strážcům zákona pomáhá měřič propustnosti skel. Někteří řidiči neskrývali překvapení. „Mám atest od firmy, která mi skla dělala, že všechno vyhovuje normám, a teď se dozvídám, že příště budu platit pokutu,“ rozčiluje se jeden z kontrolovaných řidičů.

Přední sklo musí mít propustnost 75 procent, boční skla u řidiče a spolujezdce 70

S přístrojem mají zkušenosti i policisté v Polsku. S českými kolegy proto vytvořili společné hlídky a předávají jim své zkušenosti. Kromě osmi měřičů propustnosti skel zkoušejí policisté také nové fotoaparáty s třicetinásobným zvětšením. Například šoféra bez bezpečnostních pásů vyfotí až na vzdálenost čtvrt kilometru. „V Polsku, když policista řekne, že řidič telefonoval za jízdy nebo neměl pásy, platí slovo policisty. Není to třeba dokazovat tak jako tady u vás,“ prozradil polský policista Sylwiucz Kolaczyk.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)