Ostrava připravuje kampaň za záchranu „své“ miliardy

Ostrava - Ostravu nedáme! Tak zní heslo kampaně, kterou v pátek spustí vedení města. Jeho obyvatele má informovat o dopadech, které zřejmě přinese změna zákona o rozpočtovém určení daní. Podle té má Ostrava přijít o téměř jednu miliardu korun ročně. Kampaň, která má Ostravě zachránit miliardu, bude stát přibližně půl milionu. O návrhu novely, která by měla rozpočtové určení daní měnit, bude jednat poslanecká sněmovna v září.

Hodinová jízda tramvají za téměř 70 korun, do divadla za 1 200 a vstupenka na bazén za tři stovky. Pokud by ministerstvo financí schválilo novelu o novém rozpočtovém určení daní, přišla by Ostrava o 15 procent svého rozpočtu – a musela by zdražovat. „Byl by to skutečně smrtelný zásah pro Ostravu, protože Ostrava je město, které potřebuje peníze na rozvoj, protože je vlastně na tom hůř než většina ostatních měst v republice,“ myslí si primátor Ostravy Petr Kajnar /ČSSD/. „Pevně věřím, že poslanci za ODS pro takovou změnu zákona ruce nezvednou,“ doufá i náměstek primátora města Ostravy Tomáš Petřík /ODS/.

V pátek bude přístupná adresa, na které se Ostravané dozví, co je v případě snížení rozpočtu města ministerstvem financí čeká. Město vyzývá občany také k podpisu petice. Archy budou k dispozici na pobočkách městské knihovny nebo ostravského informačního centra.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

„Ta petice není o tom, aby ji podepsali jenom obyvatelé Ostravy. Do Ostravy dojíždí denně 50 tisíc lidí za prací,“ říká primátor Petr Kajnar. Menší obce doufají, že peníze, o které Ostrava přijde, poputují k nim. Zástupci Moravskoslezského kraje to ale vyvracejí a upozorňují na to, že o finance přijdou všichni. „900 miliónů korun, o které by mělo město Ostrava v budoucích letech přijít, se v kraji nerozloží do malých obcí, více než polovina těchto prostředků půjde do jiných regionů České republiky,“ tvrdí náměstek hejtmana Miroslav Novák /ČSSD/.