Analogová tma na Ostravsku a Jesenicku se blíží

Ostrava - Na konec analogového vysílání se musí připravit diváci na Ostravsku i Jesenicku. Od 31. října zde totiž bude Česká televize vysílat pouze digitálně. V polovině listopadu pak vypnou analogové vysílání i komerční televize a z velké části tak skončí digitalizace v Česku. V případě problémů s příjmem digitálního vysílání se mohou diváci obrátit na bezplatnou telefonní linku 800 90 60 30. Informace najdou také na webových stránkách www.digitalne.tv.

Pořiďte si set top box nebo novou televizi, která má v sobě tento přístroj už zabudovaný, jinak nebudete moci sledovat televizi. To vzkazují zástupci Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v České republice obyvatelům Ostravy a Jesenicka.

„Od 40. týdne budou signály všech analogových vysílačů velkého výkonu jedničky označeny piktogramem, to znamená čtyřmi čtverečky v pravém rohu a vedle nich se bude průběžně objevovat textová lišta s dalšími informacemi,“ uvedl Štěpán Janda z tiskového odboru Česká televize. O přechodu na digitální vysílání se na Ostravsku a Jesenicku ví už dva roky. Řada lidí se však na něj ještě nepřipravila.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

„Zhruba sto tisíc obyvatel na Jesenicku a téměř sto padesát tisíc obyvatel na Ostravsku má pouze analogovou televizi, o kterou velmi brzy přijdou, zejména těchto lidí se týká to vypnutí,“ řekl národní koordinátor Zdeněk Duspiva. S příjmem digitálního signálu by lidé neměli mít problém. „Dá se předpokládat, že v oblastech, kde měli lidé signál analogový, je s velkou pravděpodobností zachytitelný signál digitální,“ potvrdil za České radiokomunikace Michal Bureš.

Více informací na bezplatné telefonní lince 800 90 60 30 nebo na webových stránkách www.digitalne.tv.

Vydáno pod