Ostravou po stopách Václava Klause

Ostrava – Ostravu navštívil prezident republiky Václav Klaus. Poprvé ve své funkci tady zahájil nový školní rok. Se zástupci kraje, města i vysokých škol diskutoval o největších problémech, které region trápí. Prošel si technické památky města a ještě před odjezdem stihl i autogramiádu.

Krátce po osmé přivezl hlavu státu na hlavní nádraží do Ostravy rychlík Pendolino. O několik minut později kolona s Václavem Klausem mířila do Vítkovic. Právě tam letos zahájil nový školní rok. Vybral si soukromou školu, kterou vede jeho syn Václav Klaus mladší. Už před příjezdem se prezident nevyhnul kritice a dotazům, proč si vybral právě tuto soukromou školu. „Když se mě syn ptal, podle jakých kritérií vybírám, do jaké školy pojedu, tak jsem řekl, že podle toho, kdo mě osloví jako první,“ prozradil Václav Klaus. Z Vítkovic se pak prezident vydal do Ostravy - Mariánských hor. Na základní školu Generála Janka ho pozvala kontroverzní starostka obvodu Liana Janáčková.

Před návštěvou radnice a ocelářské společnosti ve Vítkovicích poobědval prezident se zástupci kraje. Potom už na něj čekal primátor Ostravy Petr Kajnar. Po asi dvacetiminutové schůzce prozradil, o čem s prezidentem mluvili. „Dneska nás skutečně nejvíce trápí rozpočtové určení daní,  jinak jsme mluvili o životním prostředí, o univerzitách, o budoucnosti Ostravy a o průmyslu,“ uvedl Kajnar.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Přímo z radnice odjel Václav Klaus do Dolní oblasti Vítkovic. Tam mimo jiné obdivoval plynojem, ze kterého by už za necelý rok měla být víceúčelová hala. „Je úžasná věc, že to někdo rekonstruuje pro dnešek i pro budoucno, pro další generace to bude určitě neuvěřitelné dílo,“ řekl.

Další zastávkou v odpoledním programu byla nová vítkovická rychlokovárna. Návštěvu v Ostravě zakončil prezident autogramiádou v největším ostravském knihkupectví. Z města pak odjel po 17. hodině autem.

Vydáno pod