Zrušený přechod přes koleje v Třinci nahradilo auto

Třinec – Zrušený přechod přes železnici v Třinci nahradilo devítimístné auto. Zajišťuje spojení mezi městskou částí Lyžbice a centrem. Vedení města i Moravskoslezského kraje se tak pokouší přesvědčit lidi, aby nepřecházeli načerno koleje. Zatím ale ne moc úspěšně. Kdy auto, které jako náhradní řešení funguje teď, nahradí podchod, nikdo neví. Podle Miroslava Nováka by to ale mohlo být nejdříve příští rok v květnu.

Okružní cestu mezi centrálním třineckým náměstím a vilovou čtvrtí Lyžbice má řidič auta denně absolvovat desetkrát. Město teď prověřuje zájem, pak jízdní řád upraví. „Je to výborné, já se tam nedostala už asi dva měsíce, protože nás úplně odstřihli,“ pochvaluje si místní seniorka. Přes koleje ale lidé chodí stále. Bez ohledu na zákazy i stále vyšší zábrany.

„Budu používat náhradní dopravu, ale když budu potřebovat rychle na druhou stranu, zase si to přelezu,“ netají se obyvatelka Třince-Lyžbic. O přechod přes koleje přišli obyvatelé Lyžbic kvůli stavbě železničního koridoru. Moravskoslezský kraj chce místo něj postavit podchod. Jeho stavba se ale opožďuje.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Běží soutěž na zhotovitele, ale při dnešních podmínkách a nedostatku investic jsou soutěže velmi dlouhé, protože neúspěšní uchazeči se často odvolávají,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Provizorní přechod přes koleje, po kterém volají obyvatelé Lyžbic, nikdo budovat nechce. Podle starostky Třince Věry Palkovské jde o příliš velkou investici. „Provizorní řešení by si vyžádalo minimálně čtyři až devět milionů korun,“ potvrdila. Podchodu se ale lidé dočkají nejdříve v květnu příštího roku.