Žluté RegioJety se budou po tratích prohánět od 26. září

Brno – Vlaky RegioJet Radima Jančury poprvé vyjedou na trať mezi Havířovem, Ostravou a Prahou 26. září. Soukromý železniční dopravce ze skupiny Student Agency tak bude konkurovat Českým drahám. Jízdenky se začnou prodávat v prodejních místech Student Agency či na webu www.regiojet.cz od příští středy. Firma slibuje nadstandardní komfort cestování, o něco málo rychlejší jízdu než státní dopravce. Cena za dopravu bude navíc srovnatelná s tarifem, který nyní České dráhy nabízejí jako nejlevnější variantu.

Z počátku budou vlaky RegioJetu jezdit jako pětivozové soupravy s celkovou kapacitou až 240 míst k sezení. Zatím půjde o dvě tréninkové soupravy. Přesný jízdní řád představí firma příští středu. V plné síle vyjede RegioJet od prosince, kdy vstoupí v platnost nový jízdní řád. „Nabídneme celkem devět párů spojů. Do Prahy budeme vyjíždět každé dvě hodiny, ve špičce pak každou hodinu,“ tvrdí majitel skupiny Radim Jančura.

Vlaky RegioJet se budou od státní konkurence odlišovat melounově žlutou barvou. Cestu budou začínat v Havířově na Karvinsku. V Ostravě budou moci cestující přistoupit na zastávce Stodolní ulice, na hlavním nádraží a nádraží v Ostravě-Svinově. Dále pak budou spoje pokračovat po trase Olomouc, Zábřeh na Moravě, Ústí nad Orlicí, Pardubice a Praha.

Cesta mezi Ostravou a Prahou potrvá tři a půl hodiny. Jízdenky budou stát od 230 korun. Mezi Olomoucí a Prahou budou ceny jízdenek začínat na 190 korunách. V ceně mají mít pasažéři kávu, vodu a čaj, denní tisk, dále bezdrátové připojení k internetu. Při jízdě se o ně budou starat stevardi a stevardky. Na pět vozů podle Ondrůje připadne celkem sedm stevardů. Další občerstvení, včetně například sushi, si budou moci cestující koupit i ve vlaku.

České dráhy chtějí s konkurencí držet krok. Palubní personál proto mezi Prahou a Ostravou nasadily od začátku září i ve svých vlacích. Stevardky cestujícím podle státní společnosti rozdávají denní tisk a nabízejí jim teplý nebo studený nápoj zdarma. ČD prodávají jízdenku do Ostravy za 329 korun se základní In-kartou 25 a za 219 korun s In-kartou 50.

Od prosince 2012 doplní dva soupeře na trase Praha–Ostrava ještě třetí přepravce. Půjde o společnost Leo Express podnikatele Leoše Novotného.