RPG Byty se bude o vyšší nájemné soudit

Ostrava – Lidé, kteří žijí v bytech patřících společnosti RPG Byty, mohou brzy stanout před soudem. Firma začala podávat žaloby na nájemníky, se kterými se nedohodla na zvýšení nájemného. Celkem chystá na 300 žalob, zatím podala několik desítek, informovala Iva Nedavašková z RPG Byty. Žalobu, která zamíří k evropskému soudu, chystá však i sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, které zdražování nájemních bytů RPG kritizuje.

Společnosti RPG Byty patří v Moravskoslezském kraji zhruba 44 tisíc bytů. Loni v listopadu oznámila 35 650 nájemníkům, že nájemné zvýší – podle kritiků šlo o velmi zásadní růst. Řada lidí ale návrh majitele odmítla. Podle ředitele portfolia RPG Real Estate Pavla Klimeše se firma snažila s nespokojenými nájemníky dohodnout. „S těmi, kteří na náš původní návrh nepřistoupili, jsme vedli celou řadu individuálních jednání. Bohužel, v některých případech se nám ani přes veškeré úsilí této dohody dosáhnout nepodařilo, a proto nám nezbylo než udělat to, co jsme celou dobu avizovali, tedy obrátit se na soud s žádostí o určení výše nájemného,“ uvedl ředitel Klimeš.

Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ tvrdí, že postup RPG je špatný, ačkoli zákonný. „Získali 44 tisíc hornických bytů prakticky zadarmo. Nebylo to korektní a velký díl zodpovědnosti za to nese stát. Již dnes mají několik tisíc bytů volných, protože lidé na vysoké nájmy nemají, ale místo toho, aby to řešili, chtějí nájmy dále zvedat,“ řekl předseda sdružení Roman Macháček. Sdružení poukazuje, že zvyšování nájemného může vést ke zvýšení sociálních problémů v regionu. Připravuje proto žalobu k evropskému soudnímu dvoru.

Zvyšovat nájemné začala společnost RPG Byty po loňském uvolnění cen, v plánu má zdražovat až do roku 2014, v některých městech i déle. Ceny se tak postupně zvýší z původních 19 až 50 korun za metr čtvereční na 60 až 130 korun za metr čtvereční. Tato částka by měla odpovídat tržním cenám obdobných bytů. Peníze z navýšeného nájemného chce společnost podle Ivy Nedavaškové investovat do úspor energie objektů.

RPG Byty získala desetitisíce bytů od své mateřské firmy RPG Industries, spoluvlastněné finančníkem Zdeňkem Bakalou. Ta je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest společně s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, což ale neudělala. Celoplošný rozprodej bytového fondu společnost neplánuje.