Stavba obchvatu Frýdku-Místku se komplikuje, tentokrát kvůli skládce

Frýdek-Místek - Přípravu stavby obchvatu Frýdku-Místku komplikuje spor o způsob likvidace bývalé skládky nebezpečných odpadů, která leží v trase silnice. Projekt na vyčištění plochy za více než půl miliardy korun je součástí ekologického supertendru. Ministr dopravy jej ale chce kvůli obavám ze zdržení ze zakázky vyjmout. Rezort financí ale tvrdí, že to už není možné.

Příprava stavby obchvatu Frýdku-Místku se opět komplikuje. Nejdříve ji provázely spory o samotnou trasu, později boj o finance a nyní stavbě brání takzvaný Skatulův hliník, tedy bývalá skládka. Nachází se na ní přes 200 tisíc tun průmyslových odpadů, jako je zelená skalice, dehty, neutralizované a kapalné kaly. O nutnosti jejich odtěžení se ví už minimálně 15 let. Dodnes však není jasné, kdy bude ekologická zátěž zlikvidována. „Příprava obchvatu je dnes tak daleko, že Skatulův hliník a jeho neodtěžení se stává hlavní brzdou realizace obchvatu,“ upozorňuje náměstek primátora Frýdku-Místku Dalibor Hrabec. Skládku plnily mezi lety 1950 a 1988 místní Válcovny plechu. Po jejich privatizaci se stát zavázal, že ekologickou zátěž odstraní. Dosud se tak ale nestalo.

Likvidace skládky je součástí takzvaného supertendru, ve kterém jsou zahrnuty všechny průmyslové ekologické škody. Ministerstvo dopravy ji ale chce ze soutěže spravované rezortem financí vyřadit. „Je to z důvodu rychlosti, abychom věděli, kdy to bude hotové. Vzhledem k tomu, že původní předpoklad pro likvidaci ekologické zátěže byl 17 měsíců, uvítalo by ministerstvo dopravy zahájení její likvidace co nejdříve,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva dopravy Květa Kočová. „Vyjmutí této zakázky z ekotendru není v současné době možné, protože ekotendr je už ve finále,“ tvrdí ale mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Frýdku-Místku je dnes již lhostejné, jestli bude Skatulův hliník vyjmut z ekotendru, nebo ekotendr bude vysoutěžen, tady se hraje už o čas,“ říká náměstek primátora Frýdku-Místku Dalibor Hrabec. Stavba obchvatu má stát čtyři miliardy korun. Její původně plánované zahájení za dva roky se ale kvůli financím zřejmě opět odsune. Podle informací serveru Aktuálně.cz chce ministr dopravy Pavel Dobeš předložit vládě návrh na odložení stavby na neurčito.