Vratimovská firma chce ostravské laguny přeměnit na energii

Ostrava - Soukromá firma z Vratimova představila technologii, kterou by chtěla likvidovat ostravské laguny. Ve vedení této společnosti přitom figuruje bývalý manažer Geosanu, tedy firmy, která ve sdružení Čistá Ostrava těží laguny nyní. Podle státního podniku, který na těžbu dohlíží, by výměna dodavatele znamenala zpoždění prací o několik let.

Zařízení firmy Simul Trust umí údajně znečištěnou zeminu z ostravských lagun přeměnit na uhlík, metan a pyrolitický olej. Zjednodušeně řečeno zařízení umí odpady z lagun přetvářet na energii. Státní podnik Diamo, který na likvidaci lagun dohlíží, však upozorňuje, že změna dodavatele sanace by znamenala zpoždění prací o několik dalších let. „Celý tento proces by musel podléhat novému schválení EIA a novému schválení integrovaného povolení,“ vysvětlil Josef Havelka ze státního podniku Diamo. „EIA byla schvalována několik let hlavně díky tomu, že Čistá Ostrava neměla konkrétní typ zařízení,“ tvrdí obchodní ředitel společnosti Simul Trust Aleš Grof. V době, kdy Geosan, lídr sdružení Čistá Ostrava, o státní zakázku sanace lagun usiloval, pracoval Aleš Grof jako manažer právě tady.

Firma Simul Trust je se sanací lagun spojována už déle. Mimo jiné v souvislosti s nelegálními překladišti vytěžených kalů ve Vratimově. „Byli jsme subdodavatelé pro společnost Baltom, objednávala si u nás určité služby,“ potvrdil Grof. Překladiště kalů ve Vratimově řešila také česká inspekce životního prostředí. Do místní říčky z něj unikaly ropné látky. Část materiálu v areálu firmy Simul Trust stále zůstává. „Když systém přestane být financován, tak jsou po něm zkrátka nějaké zbytky. Nedá se říct, do kdy zmizí,“ říká Aleš Grof. Simul Trust se tedy v případě sanace ostravských lagun objevuje již poněkolikáté. Zda bude k jejich likvidaci firma nakonec přizvána státním podnikem Diamo či sdružením Čistá Ostrava, zatím jeho vedení neví.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)