Opava možná dá šest milionů na oddlužení fotbalu

Opava - Slezský fotbalový klub může získat šest milionů korun. Peníze chtějí fotbalistům darovat opavští radní. Rozhodli o tom na svém posledním jednání. Pokud transakci schválí i zastupitelé, sportovní klub se díky městu zbaví svých dluhů. Nové vedení klubu tvrdí, že zaplacením minulých závazků se klub stabilizuje. Do budoucna chce hospodaření udržet snížením provozních nákladů.

Pohledávky vznikly údajně proto, že nebyly dostatečně zajištěny příjmy. Opava hraje ve třetí lize, sponzoři se proto o klub neperou. Výdaje jsou však stálé. „Jsou tam nezaplacené faktury za některé provozní náklady, jsou tam bohužel taky nějaké závazky vůči hráčům nebo nedoplatky za hostování. Je tam ale i milionová odměna za postup do druhé ligy,“ upřesnila náměstkyně primátora Pavla Brady (SOS pro Opavu).

Současné vedení klubu i představitelé města tvrdí, že předchozí manažeři dluhy zakrývali. „Přišlo se na to až poté, co se převzalo veškeré účetnictví po minulém managementu. Pak se hledalo řešení, aby mohl Slezský fotbalový klub začínat od nuly,“ podotkl náměstek primátora Dalibor Halátek (SOS pro Opavu).

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Výše dluhu, o který městský rozpočet zchudne, se nelíbí opozici, která upozorňuje na to, že by tyto peníze mohly být využity lépe. „Klidně by se za to mohly postavit dva až tři kilometry cest, které by občanům posloužily více,“ myslí si opoziční zastupitel Lubomír Fišer (KSČM). Splacení pohledávek fotbalového klubu musí ještě na svém nejbližším zasedání schválit zastupitelstvo města.

„Věřím, že se zastupitelstvo k tomuto problému postaví tak, že je to městská společnost a je potřeba ji vyčistit od těchto závazků,“ řekla Pavla Brady. „To se mi rozhodně nelíbí a v zastupitelstvu to nepodpořím,“ vyjádřil se ale Lubomír Fišer.

Vydáno pod