Vedení Olomouce město podle opozice čím dál víc zadlužuje

Olomouc – Současné vedení Olomouce neúměrně zadluží město. Tvrdí to opoziční zastupitelé. Vycházejí přitom z plánu magistrátu na roky 2012 až 2014, podle kterého chce radnice přijmout řadu úvěrů a výrazně tak zvýšit celkový dluh. Vedení města ale kritiku odmítá. Olomouc ročně hospodaří s dvoumiliardovým rozpočtem. Pokud jde o zadluženost, patří v porovnání s ostatními krajskými městy k horšímu průměru. Hůře je na tom třeba Liberec nebo Ústí nad Labem, lépe pak například Hradec Králové.

Vybudování trati na Nové Sady, rekonstrukce výstaviště Flora a Dolního náměstí nebo projekt Olomouckého hradu patří k rozsáhlým investičním akcím, které dohromady vyjdou téměř na miliardu korun. Olomoučtí zastupitelé je schválili už v minulém volebním období. Aby je město mohlo realizovat, musí nyní prodat majetek za šest set milionů korun. To se ale nelíbí opozici.

„Zadlužení a prodej majetku musí jít ruku v ruce. Když zadlužuji, nechávám si aktiva. Nemůžu ale přece zároveň zadlužovat a prodávat aktiva – tedy nemovitosti,“ vysvětluje opoziční zastupitel Jiří Rozbořil (ČSSD). „Pro všechny je to dnes dilema, jestli realizovat velké akce z evropských fondů, nebo je nerealizovat, tím tu situaci jakoby zlepšit, ale zároveň přijít o ty stovky milionů z evropských fondů,“ říká primátor Martin Novotný (ODS).

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Už brzy by město nemuselo mít na splátky

Zadluženost Olomouce v současné době dosahuje jedné miliardy a čtyř set milionů korun. Podle opozičních zastupitelů ale brzy bude ještě mnohem hůř. Dluh města by se během příštích tří let prý mohl vyšplhat až na dvě miliardy. „Dluhová služba naskočí někdy v roce 2015 a může se stát, že město nebude mít na splátky,“ varuje opoziční zastupitel Jiří Rozbořil.

„Takto ambiciózní investiční plán, jako je na tyto tři roky, už asi nebude možné opakovat, ale investiční rozvoj v řádu 300, 400 milionů korun bude bez problémů možný,“ myslí si náměstek hejtmana Ivo Vlach (TOP 09).