Novojičínská radnice podle auditu zbytečně utrácí

Nový Jičín – Až 26 milionů korun může ušetřit novojičínská radnice. Vyplývá to alespoň z průběžných výsledků auditu, který si město nechalo zpracovat. Největší rezervy jsou v provozování městské hromadné dopravy a fungování městského úřadu. Bývalé vedení města ale výsledky auditu zpochybňuje a tvrdí, že to má jediný cíl – zbavit se nepohodlných zaměstnanců.

Auditoři už od jara prověřují hospodaření tří městských organizací. Jedná se o technické služby, bytové podniky a v neposlední řadě i samotnou radnici. „Je vždycky rozumné mít pohled zvenčí na tu technickou a hlavně ekonomickou oblast, kterou tady musíme nějak řešit s novými ekonomickými podmínkami, které nám stát dal, to znamená s menšími finančními prostředky,“ vysvětluje starosta Nového Jičína Břetislav Gelnar.

Podle zprávy auditorů se největší potenciální úspory skrývají v technických službách. Oddělením městské hromadné dopravy by radnice ušetřila až 13 milionů korun. Náklady na její provoz jsou podle závěrů auditorů nepřiměřeně vysoké. Zpráva také kritizuje předražený nákup autobusů. Podle bývalého vedení města ale jejich pořízení už důkladnou kontrolou prošlo, neboť na ně město získalo příspěvek z evropských fondů. „Teprve když doložíte naprostou čistotu procesů, tak vám Evropská unie peníze zpětně proplatí,“ říká bývalý starosta Nového Jičína Ivan Týle.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Auditoři by bytový podnik úplně zrušili

Problémy našli auditoři také u bytového podniku. Navrhují buď organizaci úplně zrušit, nebo ji reorganizovat. Úspora? Až tři miliony korun ročně. „Je to otázka času, než dostaneme příležitost zkonzultovat tu problematiku s auditory a uvést ty věci na pravou míru,“ vyjádřil se ředitel Bytového podniku města Nový Jičín Miloslav Holiš.

Dalších deset milionů korun by podle zprávy auditorů přineslo snížení počtu odborů radnice až o čtyři s tím, že by počet úředníků poklesl minimálně o rovný tucet. „Je to celkem logický návrh, protože jestliže odbor má třeba dva zaměstnance, už to není odbor,“ souhlasí starosta Břetislav Gelnar.

Auditoři varují před možným porušením zákona

Kromě problémů v hospodaření upozorňuje audit i na porušení zákona. Technické služby a bytový podnik totiž nejsou dosud zapsány v obchodním rejstříku. Bývalé vedení města to odmítá. „Město prochází pravidelným prověřováním ze strany nadřízených orgánů i ministerstva financí a je auditováno vždy bez problémů, takže nechápu, k čemu by tento audit měl být – snad kromě zástěrky, jak se zbavit nepohodlných zaměstnanců,“ nešetří kritikou bývalý starosta Ivan Týle. Kompletní zprávu budou zastupitelé města schvalovat na říjnovém zasedání. Až poté chtějí radní zavést konkrétní opatření ke snížení nákladů.