Sousoší Pegasů je zpět na střeše Slezského zemského muzea

Opava - Alegorické sousoší Pegasů s múzami hudby a umění a šest terakotových soch se vrátilo na historickou výstavní budovu Slezského zemského muzea v Opavě. Z budovy přitom sochy zmizely před více než patnácti lety. Jejich havarijní stav ohrožoval kolemjdoucí. Do muzea se ale návštěvníci hned tak nepodívají, rekonstrukce pokračuje a připravuje se také zcela nová expozice.

Dvě tuny vážící replika bájného Pegasa je zpátky na střeše výstavní budovy opavského muzea. Po téměř rok trvajících opravách ji na vrchol budovy vyzvedl speciální jeřáb. „Výstavní historická budova byla ve velice špatném stavu, jak stavebním, tak z hlediska expozice, která byla zastaralá a nebyla už vyhovující dnešním potřebám,“ říká náměstek ředitele Slezského zemského muzea Petr Adamec. 

Originální sochy vyrobené z vápence a písku by nevydržely působení větru a deště, byly proto nahrazeny odolnějšími kopiemi. „Kopie jsou zhotoveny z laminátu plněného skelnými tkaninami a skelnými vlákny. Předpokládáme, že pokud nenastane nějaká extrémně mimořádná situace typu zásah blesku rovnou do díla, tak by měly vydržet opravdu řadu desetiletí,“ tvrdí restaurátor Tomáš Skalík.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Celková rekonstrukce stavby si vyžádala 108 milionů korun. Více než devadesát procent zaplatila Evropské unie. „Na rekonstrukci výstavní budovy Slezského zemského muzea přispěla Evropská unie částkou 98 milionů korun. Stavební obnova památky je ovšem jenom polovinou celé investice,“ říká ředitel Úřadu regionální rady Moravskoslezsko David Sventek. Druhá polovina peněz má jít podle Sventka na expozici Slezska, která se připravuje. Stavební úpravy by měly skončit v říjnu. Novou opravenou budovu muzea si návštěvníci budou moci prohlédnout v květnu příštího roku.