Zdravotníci v Ostravě sepsali petici proti novým platovým tabulkám

Ostrava – Moravskoslezští zdravotničtí odboráři se bouří proti novým platovým tabulkám. Kraj je chce zavést od začátku příštího roku. Odboráři tvrdí, že nové ohodnocení výrazně poškodí hlavně ty, kteří ve zdravotnictví pracují mnoho let. Nové tarify se ale nemají týkat lékařů, jen středního zdravotnického personálu a lidí z provozů a administrativy.

Nové platové tabulky vyburcovaly zdravotní sestry, záchranáře i nelékařský personál krajských nemocnic. Sepsali petici. „Jde nám o to, že nové tabulky jsou diskriminační a znamenají pokles platů všech nelékařů,“ říká předsedkyně odborové organizace Slezské nemocnice Opava Andrea Drexlerová. A největší kámen úrazu? Nový platový návrh podle odborářů nezohledňuje délku praxe. „Po 20 letech praxe už nemáme nárok na žádný platový postup. Oni to mají spočítané tak, že každý půjde o jiné procento. Nejstarší sestry půjdou až o tři tisíce dolů,“ dodává Andrea Drexlerová. Petici proti novým platovým tabulkám podporují i záchranáři. „Podle návrhu krajského úřadu je to u mé osoby snížení o osm procent, zhruba o nějakých 1 670 korun u tarifního platu. Tvrdí, že tyto peníze přesunou do osobního hodnocení, ale to je součást platu, která je nenároková,“ nesouhlasí předseda Profesní a odborové unie zdravotnických pracovníků Tomáš Válek.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Náměstek pro krajské zdravotnictví Karel Konečný potvrdil, že hlavním smyslem nových platových tarifů není úspora peněz. Jde především o spravedlivé rozdělení. „Dojde akorát k přerozdělení mezi ty, kteří si to více zaslouží, jsou přínosem pro tu nemocnici a ty finanční prostředky svým způsobem vrací,“ vysvětluje.

„Motivační složka, kterou chtějí zavést, je podle nich proto, aby sestry byly trestány, pokud něco provedou, ale jestli nás má motivovat 480 korun, s tím my nesouhlasíme,“ říká Andrea Drexlerová. Náměstek Konečný tvrdí, že situaci hrotit nechce, a vyzývá odboráře, aby nabídli své řešení. Další schůzka je naplánována na 27. září.

Vydáno pod