Ostravský DP ušetří za stávku i smog

Ostrava – Dopravní podnik Ostrava nebude muset platit městu odškodné za neplnění smluvních výkonů během červnové stávky, kdy nepracovala část řidičů, protože chtěla zvýšit platy. Rozhodli tak ostravští zastupitelé, kteří rovněž zrušili jízdy v MHD zdarma během smogu. Ačkoli se největší hrozby finančního postihu dopravní podnik zbavil, stále mu může dát pokutu buď Moravskoslezských kraj kvůli neplnění závazků v regionální dopravě, nebo radnice v Hlučíně na Opavsku, kde dopravní podnik rovněž zajišťuje provoz MHD.

Dopravní podnik během stávky svých zaměstnanců nevypravil 12 tisíc spojů z celkových 40 tisíc nasmlouvaných. Hrozila mu proto pokuta přes 63 milionů korun. Ostravský magistrát, který vlastní všechny akcie dopravního podniku, se svého 60milionového podílu vzdal, Moravskoslezský kraj se zatím nevyjádřil, zda dvoumilionovou pokutu udělí. Hlučínská radnice potom oznámila, že odškodné ve výši 1,2 milionu korun nárokovat bude.

Její názor by ale chtěli ještě změnit představitelé Ostravy. „Snažíme se Hlučín i kraj přesvědčit, aby od postihu ustoupili. To, že spoje nevyjely, nebyla chyba dopravního podniku,“ upozornil náměstek ostravského primátora Aleš Boháč.

Ostravský dopravní podnik a spolu s ním i město ušetří také další peníze. Zastupitelstvo totiž zrušilo jízdy v MHD zdarma v době, kdy je v Ostravě vyhlášena smogová situace. Tzv. Akce Smog dosud stála 23 milionů korun, počet aut ve městě přitom zásadně neklesl – přestože právě toho chtěla radnice dosáhnout. „Přinos akce byl z hlediska ovzduší nulový. Došlo sice k mírnému poklesu, ale jakákoliv souvislost s Akcí Smog je neprůkazná. Věřím, že vedení města k dnešnímu kroku nevedly jen ekonomické důvody,“ poznamenal po hlasování opoziční zastupitel Jan Becher.

Primátor Petr Kajnar ale oznámil, že v budoucnu by město opět mohlo jízdy zdarma zavést. „Chystají se takzvané nízkoemisní zóny, kam bude zakázán v domě smogu vjezd automobilů. Na druhou stranu budeme lidem nabízet bezplatnou hromadnou dopravu,“ řekl primátor.