Vsetín a Litoměřice podporují Fair Trade, dostaly za to ocenění

Praha - Ocenění Faitradové město dnes v Praze převzali zástupci Vsetína a Litoměřic. Ocenění znamená, že města podporují prodej zboží od malých výrobců z rozvojových zemí, kteří by měli za svou práci dostávat spravedlivou odměnu. Obě města například propagují Fair Trade kávy, čaje nebo čokolády na místních farmářských trzích, k podpoře těchto produktů se hlásí i v oficiálních dokumentech. Podle Vandy Jarošové ze společnosti NaZemi, která kampaň organizuje, se tak Litoměřice a Vsetín zařadily k více než tisícovce měst po celém světě, která se snaží propagovat výrobky farmářů z chudých zemí.

Tato dvě města byla oceněna, protože jako první města v České republice splnila pět základních kritérií, uvedla ředitelka Asociace pro Fair Trade Veronika Bačová. Mezi ně patří existence koordinační skupiny, která propagaci Fair Trade potravin zaštiťuje, či zanesení podpory produktů do oficiálních dokumentů města a zajišťění jejich prodeje v místních kavárnách, restauracích a obchodech.

Dalším kritériem je spolupráce se školami, knihovnami a neziskovými organizacemi, aby se šířila osvěta o prospěšnosti takzvaně férového obchodu. Rozdávání fairtradových ocenění přitom není žádná soutěž. O statut může zažádat jakékoliv město, které splňuje základní požadavky, upozornila Bačová.

„Udělení statusu Fairtradového města pro nás znamená především dobrou vizitku města, stejně jako členství v Národní síti zdravých měst ČR,“ uvedl litoměřický zastupitel Petr Hermann. „Otevírají se další možnosti už tak dobré spolupráce s neziskovými organizacemi, se školami a podnikateli,“ pochvaloval si.

„Město Vsetín se rozhodlo tady k této myšlence přistoupit právě poté, co ho kontaktovali sami žáci základní školy se svou prezentací o Fair Tradu, seznámili nás s akcí, kterou dělali ve škole, kterou dělali pro rodiče, a požádali město o nějakou spolupráci,“ uvedla starostka Vsetína Iveta Táborská. Kromě stánku s Fair Trade výrobky na farmářských trzích také pořádají pravidelné snídaně v parku, kde tyto potraviny prezentují. Ve školách prý navíc nabízejí Fair Trade čaje a sušenky, potraviny by se měly časem dostat i do školních jídelen.

K podpoře Fair Trade se hlásí 1 003 měst ze 22 zemí světa, je mezi nimi například Paříž, Brusel nebo San Francisco. „Ke statusu Fairtradové město má nakročeno i několik dalších měst z Čech a Moravy - Brno, Chrudim, Hodonín a Třebíč,“ dodala Jarošová.

Fair Trade je způsob obchodu, v němž pěstitelé dostávají za svoji práci takovou výkupní cenu, která odpovídá nákladům na výrobu a zaručuje jim důstojný život. Kontrola ceny a certifikace Fair Trade končí u finálního zpracovatele či vlastníka licence, následní obchodníci již kontrole nepodléhají. Každý obchodník si tak může cenu nastavit podle svého uvážení, často je to velmi vysoko. Objevují se navíc úvahy o tom, zda je Fair Trade skutečně ekonomicky vhodným nástrojem na pomoc třetímu světu. 

Produkty a výrobky takzvaně spravedlivého obchodu prodávají v Česku specializované obchody i některé obchodní řetězce a obchody. Většinou jde o potraviny, vedle kávy je to například cukr, nápoje, ovoce rýže, ořechy. Patří sem ale i nepotravinářské zboží jako textil, oblečení a rukodělné výrobky.

Vydáno pod