Bude se v Beskydech po roce 2030 těžit uhlí?

Frenštát pod Radhoštěm – Objevila se další hrozba těžby černého uhlí v Beskydech. Návrh státní energetické koncepce počítá s vytěžením dolu ve Frenštátě pod Radhoštěm po roce 2030. Zprávu přinesl server Aktuálně.cz. Starostům okolních obcí to vadí, podle nich je to v přímém rozporu se sliby ministra průmyslu Martina Kocourka. Rezort se brání tím, že ve finální verzi materiálu možnost těžby nebude.

Je to jako na houpačce. Zatímco demolice bývalých hornických ubytoven na okraji Frenštátu dala obcím naději, že myšlenky na otevření dolu skončí definitivně pod sutinami, návrh státní energetické koncepce je opět návratem do reality. Podle dokumentu se s těžbou beskydského uhlí počítá po roce 2030. Starostové okolních obcí tvrdí, že ministr průmyslu Kocourek porušil svůj slib, když se na jaře zavázal, že ve státní energetické koncepci nebude o možném vytěžení dolu Frenštát ani slovo. „S tím my zásadně nesouhlasíme, těch důvodů je celá řada, ale my požadujeme, aby ty zásoby zůstaly zachovány pro budoucí generace,“ říká starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová. Podle ministerstva průmyslu a obchodu unikla do médií jedna z pracovních verzí státní energetické koncepce. V konečném dokumentu by těžba ve Frenštátě měla zmizet.

„Pan ministr to, co slíbil, dodrží. V tuhle chvíli pracujeme na několika změnách, rozhodně nemůžeme mluvit o nějakém finálním návrhu,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Vadí mi, že už tři roky o tom jednáme, pořád se říká, že to jsou pracovní verze, a pořád to tam je. Byli bychom rádi, aby to konečně zmizelo i z těch pracovních verzí,“ rozčiluje se starosta Trojanovic Jiří Novotný. Obce zásadně nesouhlasí ani s průzkumem frenštátského dolu. Tvrdí, že údaje o ložisku už k dispozici jsou a práce budou jen zástěrkou zahájení těžby. Firma OKD ale na průzkumu trvá.

Obce v okolí frenštátského dolu chtějí návrh energetické koncepce zásadně připomínkovat. Ministerstvo průmyslu a obchodu ujišťuje, že jejich hlas bude slyšet.