Nemocnici v Ostravě trápí dvacetimilionový dluh

Ostrava – Městská nemocnice Ostrava je ve více než dvacetimilionové ztrátě. Vyplývá to z interního auditu, který si nechalo vypracovat nové vedení. Bývalý ředitel přitom tvrdí, že do jeho odchodu koncem června nemocnice byla v plusu. Vedení magistrátu, který zdravotnické zařízení každý rok dotuje 65 miliony, zatím žádné postihy ani mimořádné dotace neplánuje.

„Jsou to nesrovnalosti v řádu 20 milionů korun oproti plánovanému hospodářskému výsledku,“ tvrdí ředitel ostravské nemocnice Tomáš Nykel. Jak nemocnice hospodaří, si nechal prověřit téměř ihned po svém nástupu začátkem července. Jeho předchůdce Jan Zháněl ale veškeré nesrovnalosti ve financování odmítá.

Nové vedení nejvíce zarazila položka za mimořádné odměny ve výši kolem 6 milionů korun. Bývalý ředitel peníze vyplatil na konci dubna, tedy necelé dva měsíce před svým odchodem. Odměny však hájí s tím, že s nimi bylo dopředu v rozpočtu počítáno. "Jsou to odměny za rok 2010 pro všechny zaměstnance, dodal Zháněl. Podle auditu dluhy dále navýšila rekonstrukce nemocniční lékárny, který vyšla o milion korun dráž, než se původně počítalo. Ani s touto částkou ale někdejší šéf nemocnice nesouhlasí. 

Tomáš Nykel
Zdroj: ČT24

Vedení nemocnice zatím ani nebude magistrát žádat o mimořádnou dotaci a více než dvacetimilionový schodek se pokusí do konce roku dorovnat. Zdravotnické zařízení tudíž od nynějška přestalo nakupovat vybavení a plánuje na další komodity vyhlásit nová výběrová řízení. „Děláme vše pro to, abychom zvýšili hlavně produkci z nemocnice,“ přiblížil plán ředitel Nykel.

Podle předběžných údajů to vypadá, že nemocnice letos ošetřila mnohem méně pacientů, než plánovala. Jen od VZP proto dostala oproti plánu o 8 milionů méně. Detailní výsledky hospodaření by v nejbližších dnech měli dostat na stůl i ostravští radní. Jestli ale bude magistrát proti bývalému vedení podnikat nějaké kroky, vedení města zatím neví.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod