Svatý Kopeček ovládla Romská pouť

Olomouc – Svatý Kopeček u Olomouce dnes ovládl již třináctý ročník Romské pouti. Do baziliky Navštívení panny Marie se při této příležitosti sjelo na osm set Romů z celého Česka. Na akci se společně pomodlili například za utišení nepokojů na Šluknovsku, kde dnes lidé opět demonstrovali proti romské menšině.

Letošní shromáždění doprovázelo znepokojení kvůli demonstraci na severu Čech. „To napětí je cítit. Když jdu, ptají se mě starší dámy: 'To je hrůza pane Holomek, co se to děje',“ tvrdí předseda Společenství Romů na Moravě Karel Holomek. I proto o nepokojích na Šluknovsku mluvil kněz v kázání.

Při mši také kněz uctil památku svatého Zefirína, prvního Roma, kterého v roce 1997 blahoslavil papež Jan Pavel II. Zefirín také bojoval celý život proti předsudkům. „Nás napadla myšlenka, že ho necháme namalovat romským malířem. Ten obraz se dnes světil,“ vysvětluje organizátorka Jana Březinová.

Reportáž Moniky Bezduchové (zdroj: ČT24)

Kněz Vojtěch Vágai:

„Snažíme se poukázat na to, že církev je pro všechny. Nezáleží na barvě pleti.“

Odpoledne už však patřilo pouze zábavě a na problémy nikdo ani nepomyslel. Nastal totiž čas veselého a barevného programu, kterým se romská pouť od té klasické odlišuje. „To je přínos, že se mohou navzájem ukazovat a že mohou žít svou kulturu i v této zemi,“ pochválil akci kněz Vojtěch Vágai.

Během programu se mohli účastníci také seznámit se službami organizátora celé akce – Charity Olomouc. Ta se zaměřuje na integraci menšin do společnosti.

Vydáno pod