V Ostravě začala unikátní výstava Smalt Art 2011

Ostrava – V metropoli Moravskoslezského kraje se už po šesté koná jedinečná výstava Smalt Art. Desítky velkoformátových děl, která na jaře vznikala ve vítkovické smaltovně, teď budou zdobit až do konce listopadu Prokešovo náměstí. Příští rok by se pak mohla přesunout do prostor pražského metra ve stanici hlavní nádraží.

Spojení těžkého průmyslu a umění se už v Ostravě stává tradicí. Jedinečné malířské sympozium každoročně láká řadu umělců z celého Česka. „Snažila jsem se volit spektrum výtvarného projevu ve větší šíři. To znamená, aby se ta díla navzájem podporovala, aby si nekonkurovala, aby bylo každé jiné,“ vysvětluje kurátorka výstavy Ivana Štenclová. 

Smalt je křemičitá tavenina příbuzná sklu, která na povrchu kovu vytváří hladký a lesklý ochranný povlak. Vystavená díla tak vydrží i stovky let. Organizátor projektu Vladimír Chaloupecký upozorňuje, že jde o technologii náročnou jak na materiál, tak na spotřebu energie. Na druhou stranu pak ale lze díla vystavovat v interiéru i venku, protože odolají povětrnostním vlivům i sprejerům.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)