V havířovské nemocnici se zastřelil pacient

Havířov - Výstřelem z pistole si vzal život jeden z pacientů na jednotce intenzivní péče v havířovské nemocnici. Policisté zjišťují, jak se vážně nemocný 44letý muž dostal v nemocnici ke zbrani. Za podíl na sebevraždě hrozí dosud neznámému pachateli až tři roky vězení. Další pacienty, kteří s mužem sdíleli pokoj, jeho čin nezranil, kulka z pistole se zarazila do sebevrahova lůžka.

Ticho nemocničního pokoje na jednotce intenzivní péče v Havířově přerušil výstřel z pistole. Ošetřující lékař už svému pacientovi nemohl pomoci. „Jedná se o sebevraždu 44letého muže,“ potvrdila karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Pacient trpěl rakovinou v posledním stádiu.

Přivolaní policisté zjistili, že pistoli ráže devět milimetrů měl pacient legálně, v nemocnici ale neměla co dělat. Podezření padlo na manželku, která ho pravidelně navštěvovala. „Kriminalisté vyslechli manželku zastřeleného muže. Prozatím není obviněna a ani není vedena jako podezřelá osoba,“ uvedla mluvčí Viačková. „Policie ale tuto nešťastnou událost šetří jako trestný čin účasti na sebevraždě,“ dodala.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Vedení nemocnice se k události odmítlo vyjádřit s tím, že jde o záležitost policie. Čeští pacienti už možná brzy budou mít právo rozhodnout se, jestli chtějí přežívat na přístrojích, nebo zemřít. Budou to však muset udělat dopředu, kdy jsou toho ještě schopni, a u notáře. Souhlas bude platit pět let. Změnu obsahuje návrh zákona o zdravotních službách, který už prošel prvním čtením sněmovnou. Pokud začne platit, půjde o jistou obdobu eutanázie.